Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Μόρφωση < Αυτομόρφωση

Η μόρφωση είναι μια διαδικασία που σε διαπλάθει σύμφωνα με ορισμένες αρχές που σου στερούν την πνευματική αναζήτηση, την δυνατότητα της κριτικής σκέψης, την αμφισβήτηση της εξουσίας και την αυτοπεποίθηση στον εαυτό σου.



"Στη σύγχρονη εποχή, η Παιδεία είναι η πλαισιωμένη από τις έννοιες της αγωγής και της μόρφωσης σύγχρονη μορφή της οργανωμένης εκπαίδευσης. Οι δύο βασικοί σκοποί της είναι:
  • η αγωγή και μόρφωση της νέας γενιάς και η γνωριμία της με τα πολιτιστικά ιδεώδη,
  • η κοινωνικοποίηση των μαθητών και ένταξή τους στην κοινωνία."*
*Βικιπαίδεια

Ας αναρωτηθούμε.. Τα πολιτιστικά ιδεώδη είναι ένας κανόνας που έχουν αποτελέσει βάση για μια πετυχημένη κοινωνία; 

Η κοινωνικοποίηση των μαθητών με ποιο τρόπο γίνεται; Ένας μαθητής δε μαθαίνει να εφαρμόζει νέες ιδέες στην κοινωνία, αλλά μπαίνει σε μια διαδικασία αποδοχής του υφιστάμενου μοντέλου και των υπαρχόντων δομών. Δε μαθαίνει να συζητάει, να ακούει, να αμφισβητεί, να χρησιμοποιεί κοινωνικούς πόρους δίκαια και αξιοκρατικά. Τι είδους κοινωνικοποίηση του προσφέρει η τόσο σημαντική για την εξέλιξη ενός ανθρώπου "μόρφωση";

Ένταξη των μαθητών στην κοινωνία σημαίνει με άλλα λόγια ένταξη στην αγορά εργασίας. Ο μαθητής από άνθρωπος προετοιμάζεται να γίνει υπάλληλος και κατ' επέκταση να μετατρέψει τον εαυτό του σε μία μηχανή που αποσκοπεί στην αύξηση πλούτου με οποιοδήποτε κόστος. 

Η πολυπόθητη μόρφωση είναι ένα μεγάλο αγαθό που βγάζει έναν άνθρωπο από την άγνοια, όμως τον τοποθετεί σε μία άλλη άγνοια δεύτερου τύπου που του αλλοιώνει κάποια βασικά συναισθήματα αγάπης και σεβασμού. Μορφώνεται να διατηρεί την υπάρχουσα φαυλότητα και παράλληλα την υπηρετεί, παρέχοντας υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τη σύγχρονη μορφή κατάθλιψης και σκλαβιάς που βιώνει. Η μόρφωσή του δηλαδή δεν είναι αρκετή για να τον κάνουν να διεκδικήσει μια καλύτερη κοινωνία και μια πιο δίκαιη κατανομή πλούτου. Δεν είναι αρκετή για να τον κάνει να αντιδρά στο άδικο και να ενοχλείται από την υπονόμευση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δε μορφώνεται ώστε να έχει καλή επίγνωση των δικαιωμάτων του και έτσι δεν είναι ικανός  να απαιτεί και να ευημερεί.

Η ψυχική ανάταση και η αλλαγή των κοινωνικών δομών είναι αποτέλεσμα προσωπικής αναζήτησης και αυτομόρφωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου