Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΟΧΙ

Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που η Ελλάδα κατρακύλησε στον κατήφορο της λιτότητας. Η μιζέρια έγινε συνώνυμο της ελληνικής καθημερινότητας. Δεν θα αριθμήσω τις αλλαγές που έφερε η επιβολή όλων αυτών των στοχευμένων μέτρων. Δεν θα θυμίσω ποιους ευνόησε, ούτε ποιους έστειλε εκτός συνόρων σε αναζήτηση των ονείρων τους.

Η φλυαρία των ημερών και η προπαγάνδα που επενδύει στον φόβο με οδηγεί απλά να πάρω θέση, όχι για να υποδείξω, αλλά για να θυμίσω ότι το δικαίωμά μας στο να κρίνουμε δεν προϋπάρχει. Γεννιέται από την υποχρέωσή μας να παραμένουμε πιστοί σε αυτά που υποστηρίζουμε.

Έτσι και σήμερα που καλούμαστε να απαντήσουμε με γνώμονα το μέλλον, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς στους εαυτούς μας.

Λέγοντας ΝΑΙ λοιπόν λες ναι στην Ευρώπη. Λες ναι σε όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Παραδέχεσαι ότι ήταν αναγκαίο κακό. Παραμερίζεις την υπερηφάνεια σου. Έτσι σκέφτεσαι και στη ζωή σου, πρακτικά και βραχυπρόθεσμα. Βάζεις πάνω από όλα τις προσωπικές σου επιδιώξεις και όχι το κοινό καλό. Λες ναι στο κακό που ξέρεις, γιατί σε φοβίζουν νέες καταστάσεις. Αποδέχεσαι τον εξευτελισμό που έχεις υποστεί. Στραβοκοιτάς την αδικία που έχουν υποστεί διπλανοί σου. Δέχεσαι η χώρα σου να μην έχει δημοκρατία, όποια και αν είναι αυτή. Βλέπεις βραχυπρόθεσμα και όχι μακροπρόθεσμα. Λες ναι στην μιζέρια σε βάθος χρόνου. Ναι σε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Ναι σε έναν φαύλο κύκλο. ΝΑΙ στην Ευρώπη.

Ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου είναι το σύνολο των Όχι που τολμά να πει. Λέω Όχι γιατί θέλω να νοιώθα καλά με τον εαυτό μου. Όχι, γιατί θέλω να μιλάω και να έχω το δικαίωμα να διαμαρτύρομαι στα στραβά. Όχι, γιατί προτιμώ τα αχαρτογράφητα νερά από τις χαρτογραφημένες αδιεξόδους. Όχι, γιατί η υπερηφάνεια είναι αγαθό ανεκτίμητο. Όχι, γιατί και σε πολιτικό επίπεδο το ερώτημα δεν είναι η παραμονή μας στην Ευρώπη, οι αναγνώσεις ενός αποτελέσματος θα εξαρτηθούν από τα συμφέροντα των αποδεκτών. Λέω όχι, γιατί σπάνια υπάρχουν ευκαιρίες να εκφραστώ. Όχι για τα παιδιά μου, γιατί και τα παιδιά μου θα έλεγαν όχι σε μια καθημερινότητα χωρίς προοπτική. Όχι, σε έναν αβέβαιο κόσμο που έχει ανάγκη από αληθινή δημοκρατία. Όχι στην ανόητη φλυαρία.

Λέω όχι, γιατί το Ναι θέλω να το χαρίσω στα όνειρα αυτών που τολμούν να ζούν με όλη τους την ύπαρξη. Ναι στην αισθητική και στις ανθρώπινες σχέσεις.


http://dinatomirmigi.blogspot.com

16 σχόλια:

  1. Σε διαβάζω χρόνια, ευχαριστώ που γράφεις.
    Μου επιτρέπεις να το αντιγράψω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαi με όλα αυτά που γίνονται δείτε ποια κόμματα ανεβαίνουν>>http://blablaworldnews.blogspot.gr/2017/04/labla-news.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή