Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Η επίδραση του Facebook στη ζωή μας, η αναπαραγωγή του φθηνού μας εαυτού στο κυνήγι της αποδοχής

Εάν λίγα χρόνια πριν μου λέγανε ότι η ερώτηση του μέλλοντος θα ήταν "έχεις facebook", θα κοίταγα απορημένος. Ήρθε η μέρα όμως που αυτό έγινε πραγματικότητα. Οι διαπροσωπικές σχέσεις πέρασαν σε νέο επίπεδο και η προθυμία μας να ξεμπροστιάζουμε κάθε τι προσωπικό και ιδιωτικό μας, χωρίς κανένας να μας υποχρεώνει άμεσα έγινε και αυτό αυτονόητο. Πλέον δε φωτογραφιζόμαστε για την ανάμνηση μιας ωραίας στιγμής, αλλά για να προβάλλουμε τις φωτογραφίες μας στο facebook, ξορκίζοντας
ανασφάλειες και ταΐζοντας τη ματαιοδοξία του ασήμαντου στα σημαντικά εαυτού μας. Ανέραστη διαδικασία κάθε φωτογραφία, κρύα, υποκριτική διαδικασία. Μέχρι χθες περπατούσαμε στο δρόμο αποπνέοντας ο ένας στον άλλο μυστήριο και γοητεία για αυτό που μέσα μας κρυμμένο μας έκανε δεκαδικούς πολύπλοκους, σήμερα όλοι ακέραιοι απολαμβάνουμε το μεγαλείο της απολυτότητας και μεγαλοπιανόμαστε πίσω από ηλεκτρονικά προφίλ, ενός εαυτού που η κοινωνία μας ζήτησε να έχουμε.

Και άντε και όλα αυτά γίνανε και τώρα μαζεμένοι όλοι μαζί, σε γειτονιές του ένα κλικ μακριά, χαίρουμε μιας συμφωνίας μυστικής, γιατί και πάλι αναλωνόμαστε σε φθηνές λέξεις; Γιατί οι σκέψεις μας είναι μαγνήτες εύκολης αποδοχής και επιβράβευσης μασημένης τροφής, μικροκλιματικής εμβέλειας; Αφού ξέρεις ότι τα "θέλω σου" είναι άλλο χρώμα, γιατί βλέπεις τα πράγματα φιλτραρισμένα μέσα από τους φακούς της μόδας και των τάσεων; Γιατί δε σπας τα δεσμά του κοινωνικού προτύπου που σε κρατάει ημιτελή σαν άνθρωπο;

Σήμερα άφησες ένα μήνυμα στον τοίχο σου.

Σε έκανε καλύτερο άνθρωπο; Επηρέασες δημιουργικά τα γύρω μάτια; Τόλμησες να μιλήσεις για όσα αφορούν τη ζωή σου; Έδωσες τροφή για λίγους; Μήπως τελικά η φράση σου βρίσκει συμπόνια σε μερικά "likes" ικανοποιώντας την εγωκεντρικότητά σου;

Πόσο πολύ πρέπει να ψάξει κανείς να βρει μηνύματα ουσίας και σκέψεις με τόλμη σε αυτό το "facebook". Δεν ζούμε σε εποχές αθώες, κάποιοι παίζουν με το μυαλό μας, ένα μέσο σαν το "facebook" που η ροή και η μετάδοση ειδήσεων και μηνυμάτων γίνεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς πρέπει να έχει μέρα με τη μέρα πιο βαθιά μηνύματα. Δημοσιεύσεις για να κάνουμε ο ένας τον άλλον καλύτερο. Προστασία της ιδιωτικότητάς μας και σεβασμό στον εαυτό μας, με ανάλωση λιγότερου χρόνου σε παιχνίδια και δραστηριότητες δίχως ουσία, που γίνονται εθιστικές και πολλές φορές αυτοσκοπός για πολλούς χρήστες αυτού του ιστού κοινωνικής δικτύωσης.

Η προβολή ενός fashion εαυτού που ζει πολλά και είναι μέσα σε όλα, καλό είναι να γίνει προβολή θετικών μηνυμάτων. αξιόλογων ιδεών και καθημερινών σκέψεων με κριτική σκοπιά. Όλα τα άλλα πυροτεχνήματα δεν έχουν το ανάλογο φως στη ζωή μας, παρά μόνο αποθεώνουν βιτρίνες και συντηρούν μια κατάσταση σπατάλης νοημοσύνης.
Εάν ισχύει ότι ο Θεός ξέρει τα πάντα για σένα, τότε μη δίνεις στο Θεό σου ανεξέλεγκτα στοιχεία για τη ζωή σου, αδειάζοντας με ευκολία κάθε γωνιά του μυαλού σου. Μη μένεις γυμνός με δική σου πρωτοβουλία. Ο Θεός της εποχής είναι η Google. Ρώτα τη Google ποιος είσαι, τι κάνεις, με ποιους μιλάς, τι λες, τι πιστεύεις τι ελπίζεις και τι μισθό παίρνεις. Εύκολα θα πάρεις απαντήσεις. Όσο βέβαια οι σκέψεις σου είναι η αναπαραγωγή ενός υποκριτικού εαυτού, ψηφοθηρικών προθέσεων "like" δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι...


http://dinatomirmigi.blogspot.com/

38 σχόλια:

  1. όλο αυτό όμως είναι εξέλιξη, καλή ή κακή ο χρόνος θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και το facebook δεν έχει μόνο αυτή τη πλευρά, ή για παράδειγμα δεν είναι ο αυτοσκοπός η προβολή ή η ματαιοδοξία των χρηστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο σου.
    Δεν υπάρχει 'privacy' στο facebook αλλά αυτό πιστεύω δεν είναι ο λόγος ύπαρξης του!

    Όλοι νομίζουν ότι είναι οι super-κοινωνικοί τύποι ενώ η πραγματική τους επικοινωνία περιορίζεται σε όλο και πιο λίγα άτομα κάθε μέρα!

    Ο κόσμος εκπαιδεύεται στην εικονική πραγματικότητα...

    Και μπορείς να καταλάβεις από αυτό ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη των πραγμάτων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλές φορές ο 'φταιχτης' δεν ειναι απαραίτητα το μέσο αλλα η υπερβολή των ανθρωπων, πράγμα άρρηκτα συνδεδεμενο με την ανθρώπινη φύση που προσπαθεί μέσω αυτής να κλείσει απέλπιδα κενά της.

    Εγω αγαπω το fb. Το θεωρώ αλλη μια μορφή επικοινωνίας με τους ανθρωπους, της οποιας η χρήση εξαρτάται αποκλειστικά σε αυτούς. Γενικά, πιστευω οτι το πώς χειριζόμαστε την πληροφορία έχει να κάνει καθαρά με την παιδεία μας, τη δύναμη του χαρακτήρα μας, τη διάθεσή μας να επικοινωνήσουμε και να σχετιστούμε. Αν ειμαστε ψωνια και αναζητούμε προβολή στο μικρόκοσμό μας, μπορουμε να το κάνουμε και χωρίς το FB ευκολα...

    Με ή χωρίς fb, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι με συμπεριφορές γουρουνιών, χωρίς διάθεση να ειναι ευγενείς, ψωνισμένοι ως το κόκαλο και διατεθειμένοι να δείξουν μέχρι ωλένης ακόμα και το τελευταίο παντοφλάκι Prada που αγόρασαν ως δείγμα επιτυχίας, κ.ο.κ. Η προβολή ενός fashion εαυτου, οπως ευστοχα αναφέρετε, μπορεί να γινει και εκτός δικτύου, πολύ εύκολα. Τα ΜΜΕ εξαλλου φροντίζουν χρονια τωρα γι αυτο...Αν δε, πιάσουμε την ελληνική κοινωνία φαντάζομαι ολοι γνωρίζουμε καλά οτι αυτή ακριβως η εικονα προυπήρχε του FB.

    Το θέμα όμως είναι πώς εμεις αντιδρούμε απέναντι στον τρόπο που τα μέσα (ηλεκτρονικά και μη) τοποθετούνται...

    Προσωπικά η ζωή μου συνεχίζεται ως εχει και μετά το fb. Εξακολουθώ να επικοινωνώ με τους ανθρωπους, να βγαινω μαζι τους, να περνάω καλά, να φωτογραφίζω τις ωραιες στιγμές μας και να διατηρώ χρόνιες και γερές σχεσεις μαζί τους. Το fb με βοηθάει να επικοινωνήσω ακομα περισσότερο (και ειδικα με αυτους που μενουν μακριά) αλλά και να γνωρίσω ανθρωπους και αποψεις που δε γνωρίζω (οπως για παράδειγμα το blog σας). Πιστευω πως υπάρχουν πολλοι σαν κι εμένα και γιατι να μην υπάρχουν δηλαδή. Η κοινωνία μας, όσο και σκληρή να ειναι (που πάντα ήταν, καθότι μιλάμε για ομάδες ανθρώπων που μενουν μαζι, αυτό απο μόνο του αρκει) αποτελείται μεν απο ανθρώπους που ενδεχομένως αποτελουν ονειδος για το ανθρώπινο είδος, αλλα και απο αυτούς που θέλουν να βλέπουν μπροστά.

    Αρα το ζητούμενο, οπως θα έλεγε και ο Ελυτης, ειναι απο πού βλέπει κανεις τον ουρανό...

    Πολύ φιλικά

    Αλεξάνδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ λογικά,προσγειωμένα,μετριοπαθή όσα γράφεις,Αλεξάνδρα.27-12-2015

      Διαγραφή
  5. Φίλε μέρμηγκα, καλά τα λες.Αν θες πάτα στον σοφο-γκούγκλη "facebook, psycology" και θα πάρεις πολλές ιδέες σχετικά με αυτό το μέγα-θέμα. Δεν έχει να κάνει με το facebook, αλλά με τον άνθρωπο.
    υγ:σου βάζω και ένα σχετικό λινκ από το δεύτερο μπλογκ μου που αποτυπώνει τη δική μου εμπειρία :-)

    http://helstats.blogspot.com/2010/08/facebook.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενα μεσο ειναι και αυτο. Δεν μπορει να φταιει αυτο αν "καταστρεφει" τη ζωη μας. Αν αρπαξω εγω μια πετρα και ανοιξω ενα κεφαλι, ειναι ποτε δυνατον να φταιει η πετρα? Μαθετε να το χρησιμοποιειτε η βγαλτε το αχρηστο. Ολα τα αλλα ειναι μπαρμπουτσαλα και να χαμε να λεγαμε.

    Υγ. Φυσικα και βγαζει το google αποτελεσματα για "facebook privacy"(ακομα και με "pri"). Αλλα αν εισαι κοπριτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλουςμ ενδιαφέροντα τα σχόλια σας, enikolo θα τσεκάρω σε λίγο όσα μου λες, χαίρομαι που είσαι ενεργός και προσθέτεις πολύτιμα στοιχεία..

    Dimitri Sotiri Cikay καλωσήρθατε, Alexanadra διάβασα το σχόλιο σου με προσοχή, ευχαριστώ για την άποψη που προσθέτεις.

    Balourdo όσο μιλάς επιθετικά θα χάνεις το δίκιο σου. Το "facebook privacy" ναι το βγάζει και σε μένα σήμερα. Χθες δε το βγαζε και απλά το πρόσθεσα στο άρθρο μου αυθόρμητα.
    Τα άρθρα δεν μπορούν να αντιπροσωπεύουν την απόλυτη αλήθεια και πολλές φορές μπορεί να κρύβουν λάθη, υπερβολές, η ελλείψεις. Είμαι ανοιχτός να παραδεχτώ με επιχειρήματα μια κακή διατύπωση, η να συζητήσω για μια άλλη άποψη.

    Τα σχόλια που έχουν χαρακτηρισμούς όπως "κοπρίτης" και που είναι επιθετικά, τα θεωρώ χάσιμο χρόνου, λεκτική εκτόνωση και αίσθημα κατωτερότητας αυτού που τα χρησιμοποιεί. Αν θες να εκφέρεις άποψη με ολοκληρωμένες προτάσεις θα πάρεις απάντηση. Αν βαριέσαι και θες να τραβήξεις κανά μπινελίκι, να πας μια ωραία βόλτα να καθαρίσεις το μυαλό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ δυνατές οι σκέψεις σου.Προβληματίζομαι κι εγώ πάνω στο θέμα καθώς υπήρξα φανατική του fb μέχρι που διαπίστωσα πως τα περί κλειδωμάτων των αναρτήσεων είναι φούμαρα και δεν υφίσταται προστασία απορρήτου οπότε και διέγραψα το λογαριασμό μου.Περίμενα ότι θα μου λείπει η συστηματική και ενδελεχής επαφή με τους φίλους μου-με τους σημαντικούς και κοντινούς εννοώ-αλλά διαπιστώνω ότι είμαι και πάλι ελεύθερη να έχω προσωπικό χώρο και να μη λογοδοτώ σε κανέναν για το τι κάνω,τι νιώθω και πότε.Όσο είχα προφίλ προσπαθούσα να το χρησιμοποιώ κυρίως ως βήμα ελεύθερης έκφρασης και παράθεσης άρθρων από εφημερίδες κι όχι να αναλώνομαι μόνο σε κουίζ και ψυχαγωγικά τριπάκια.Πάραυτα νιώθω ότι είναι ένα μέσο που σε παίρνει παραμάζωμα και τελικά αυτή η υπερέκθεση κάνει περισσότερο ζημιά παρά καλό στις διαπροσωπικές σχέσεις.Αυτό το τριπάκι "όλα στη φόρα και δε δίνω δεκάρα" δε νομίζω ότι με εκφράζει πια,θεωρώ ότι μπορεί κάποιος να γίνει ευκολότερα χειραγωγήσιμος και παρεξηγήσιμος παρασυρμένος από την ανάγκη του να τους νιώθει όλους μια ζεστή και φιλική αγκαλιά και να μοιράζεται αυθόρμητα το κάθε τι,από συναισθήματα και σκέψεις μέχρι προσωπικές στιγμές και αναμνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φυσικα το ερωτημα τεινει να γινει ποσο συχνα ασχολεισαι με το facebook κι οχι αν εχεις. Οπως και να'χει οφειλει να παραδεχτει ο καθενας πως κι αυτη η υπηρεσια κοινωνικης δικτυωσης ειναι υπο τον ελεγχο μας κι οσο αυτο συμβαινει μπορουν ολα να ειναι αρμονικα.
    Οταν ομως φτασουμε στο αλλο ακρο οπου εμεις ελεγχομαστε, τοτε το προβλημα ειναι ευλογο :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "καταχώρηση τσι μέρας" για την Δευτέρα σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η καταχώρηση σου τούτη.
    Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραίο άρθρο που με "πόνεσε" γιατί εχω fb και ενώ δεν επηρεάζει την κοινωνικότητα μου ή τη ζωή μου, έχει γίνει μια συνήθεια. Και ενώ απεχθάνομαι να έχω τα προσωπικά μου στοιχεια σε κοινή θέα, δεν μπορω να το αποβάλλω απ τη ζωή μου γιατί οκ είναι γεγονός δίνη μια διαφορετική, ίσως είναι ψευδαίσθηση μεν , επικοινωνίας. Και υπάρχει και η καλή του χρηση θέλω να ελπίζω όπου με ένα κλικ μοιράζεσαι κάτι που σου άρεσε με τους 100 σου "φίλους", και μπορει 10 να κάνουν like, και 2 να επηρεαστούν και να σκεφτούν πραγματικά αυτό που δημοσίευσες. Δημοσιεύω το συνδεσμο του αρθρου αυτου στο fb λοιπόν! Καλώς σας βρήκα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τέλειο το άρθρο!Και εγώ από περιέργεια έκανα αλλά σε ένα μήνα το βαρέθηκα και το έσβησα! Δεν μπορείς καν να φτιάξεις το profile σου... Όλα είναι το ίδιο... απλά μπαίνεις και μετά αρχίζει αυτό... Ο χρήστης gatoula μόλις έκανε ένα σχόλιο ο χρήστης antraklas μόλις έκανε αυτό και μπλα μπλα

    Και εδώ θέλω να συμπληρώσω δυο πραγματάκια στο κείμενο...
    Αφού λοιπόν το έσβησα το fb μετά από μια βδομάδα περίπου με σταματούσαν στ δρόμο και μ λέγαν "Καλά ρε δεν μου μιλάς στο fb σε είδα χθες μέσα και δεν μου μιλούσες" είδα και στα μηνύματα μου ότι ακόμα μου έστελναν μηνύματα... Βλάκες! Δεν μπήκα καν στο κόπο να το ψάξω ας έχει να παίζει ο FB..

    Επίσης σε ένα χρόνο δεν θα ρωτάνε "έχεις fb" θα λένε "καλά έχεις fb χαζέ εγώ το έσβησα.." ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΞΥΠΝΉΣΕΙ ΑΠΛΑ ΘΑ ΈΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΟΔΑ ΤΟ DELETE ....
    Αν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με δυνατέ...!
    Και πολλά ακόμα....

    Soundpapers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΓΩ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ.. ΟΧΙ ΔΕ ΘΕΩΡΩ ΚΑΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟ FCBK.. ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ.. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟΕΝΑ Κ ΠΙΟ ΑΠΡΟΣΙΤΗ Κ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ. ΔΕ ΛΕΩ, ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΝΚΤΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ Κ ΕΜΕΙΣ! ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ "ΕΜΕΙΣ" ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΜΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΝΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΜΑΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΑ. ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ (ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ) ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΑΖΟΚΟΥΤΙ(ΒΛΕΠΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΕΙΞΕΙ. ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΛΕΟΝ Κ Η ΕΞΟΔΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ. ΑΡΑ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΩ; ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ; ΠΩΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΩ ΚΟΣΜΟ; ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ Κ ΕΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ; ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΟΤΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΤΟ GOOGLE ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΑ ΧΟΥΜΕ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΕΙ. ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ.. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. ΑΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ! ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΠΩΜΙΖΟΜΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ Κ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΩ. ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΖΗΩ ΜΑΣ Κ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ. ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. :)
    ME ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
    ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εύστοχο το κείμενο σου Μέρμυγκα.
    Ίσως τελικά όλα να συνοψίζονται σε τίποτα αρχέγονα ένστικτα μας ή γενικότερα ως μια παράπλευρη απώλεια του πειραματισμού μας σε κάθε 'καινούριο'.
    Άβυσσος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή Χριστίνα,
    Εξαρτάται πώς ορίζει ο καθένας τη λέξη "ζωή". Νομίζω ότι αν ξεκαθαρίσουμε με αυτό το ζήτημα και μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, τότε ναι θα συμφωνήσω με το άρθρο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Ο Θεός της εποχής είναι η Google"
    Ενδιαφέρον που το βλέπω γραμμένο καπου.Ακριβώς η ίδια σκέψη τριγυρνάει στο μυαλό μου εδώ και αρκετό καιρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μια παρατήρηση μοναχά, στο google υπάρχει το "facebook pri" μόλις το τσέκαρα!

    Κατά τα άλλα... συμφωνώ απολύτως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. http://disorderisti.blogspot.com/2011/02/you-need-to-get-off-facebook.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ειλικρινά βαριέμαι να σε διορθώσω σε πολλά σημεία, βέβαια σε άλλα τόσα συμφωνώ(και εδώ όπως βλέπεις βαριέμαι να γράψω ;p )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συμφωνω απολυτα
    με την "ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΚ." To Facebook, οπως ολα τα μεσα επικοινωνιας, η καταναλωσεως, ειναι κατι που ειμασται κυριοι του εαυτου μας να συμμετάσχουμε, να καταναλωσουμε, η οχι.
    "Παν μετρων, αριστον"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εύγε μέρμηγκα και γι' αυτό το άρθρο σου. Μου δίνει ελπίδες το να συναντώ Έλληνες σαν εσένα. To Facebook πάντως είναι εξαιρετικό μέσο για να μελετήσει κάποιος τη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία (στην οποία αφθονεί το "κλείσιμο" και η καχυποψία και λείπει γενικά αυτό που ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος αποκαλεί "άνοιγμα προς τον άλλο"). Έτσι, μέσα από το Facebook κάποιος συνειδητοποιεί γρήγορα ότι στην Ελληνική κοινωνία δεν έχει αξία η "Μονάδα" (όπως είχε π.χ. στην αρχαία Ελλάδα) αλλά η ΚΛΙΚΑ! Η υπέρτατη αξία της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας είναι η "κλίκα" στην οποία ανήκει ο κανένας, αυτή αξιολογεί, τροφοδοτεί ο μέσος Έλληνας χρήστης του Facebook - για να αξιολογηθεί και να τροφοδοτηθεί ο ίδιος στη συνέχεια. Έτσι, σα μεμονωμένο άτομο δεν έχεις ελπίδες αναγνώρισης στο Facebook, ακόμη και αν κάνεις τις πιο βαθυστόχαστες και "στο μεδούλι των πραγμάτων" δημοσιεύσεις. Άντε να σου κάνει κάνα "I like" μια φορά στις τόσες κάποιος/α. Αντίθετα, αν ανήκεις σε συγκεκριμένη κλίκα "της συνομωσίας των μετρίων" κάθε μέρα θα δέχεσαι δεκάδες "I like" σε κάθε σαχλαμαρίτσα που θα δημοσιεύεις, εκδηλώσεις "αγάπης" κ.λ.π. Αυτοί/ές δε που είναι σημαντικοί κοινωνικά δέχονται στο Facebook συχνά εκατοντάδες "I like" και "αγαπούλες" λίγα μόλις λεπτά μετά που ανήρτησαν δημοσιεύσεις του τύπου "άαααααααααχχχ, αερίστηκα...."!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή