Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ψήφος στα 16: η νέα μεταπολίτευση; / του Θεόδωρου Κουτρούκη

Η κρίση που διέρχεται το ελληνικό πολιτικό σύστημα τους τελευταίους μήνες, μετά την ανάδυση φαινομένων ευρείας διαφθοράς και την προσφυγή της χώρας σε διαδικασίες διεθνούς οικονομικού ελέγχου (μηχανισμός στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ), έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση για την αδήριτη ανάγκη ανανέωσης του.

Ο εμπλουτισμός της δημοκρατίας μας θα απαιτούσε την ζωογόνο συνεισφορά  του νεανικού εκλογικού σώματος, το οποίο συνήθως τηρεί παθητική στάση ή αποστασιοποιείται από τα κοινά.

Το τμήμα του πληθυσμού που ανήκει στις ηλικιακές κλάσεις των 16 και 17 χρόνων είναι κατά κανόνα άφθαρτο, δεν έχει ακόμη «μολυνθεί» από τη νόσο της  κομματικής εξάρτησης, ούτε έχει προστρέξει στην πολιτική διαμεσολάβηση για τις συναλλαγές του με το δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, οι 16άρηδες και 17άρηδες διαθέτουν πολύ περισσότερες παραστάσεις και ερεθίσματα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες λόγω του τηλεοπτικού πλουραλισμού και της επέλασης του διαδικτύου.

'Αλλωστε, από τα 15 και μετά οι νέοι μπορούν να νυμφευθούν, να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό, να εγκαταλείψουν το σχολείο, να υποστούν τις συνέπειες του ποινικού δικαίου. Επομένως, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να στερούνται την πρόσβαση στους μηχανισμούς πολιτικής συμμετοχής.

Σε άλλες χώρες οι νέοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις γενικές εκλογές από τα 15 χρόνια (Ιράν), τα 16 (Βραζιλία, Κούβα, Νικαράγουα), τα 17 (Ινδονησία, Σουδάν). Ακόμη, οι νέοι μπορούν να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές στην Αυστρία, την Ολλανδία, τη Φλάνδρα, μερικές πολιτείες των ΗΠΑ, στον Καναδά και αλλού.

Συγκεφαλαιώνοντας, προτείνουμε την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στα 16 χρόνια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Στη συνέχεια το δικαίωμα αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί πρώτα στις ευρωεκλογές και σε μια επόμενη φάση στις βουλευτικές εκλογές.

Τέλος, το ζήτημα της συμμετοχής των νέων σε ενδεχόμενα δημοψηφίσματα εθνικής εμβέλειας (που, άλλωστε, σπάνια προκηρύσσονται στη χώρα μας) θα πρέπει να τύχει περαιτέρω μελέτης και διαλόγου.

Με αυτό τον τρόπο η ψήφος στα 16 θα συνδράμει το πολιτικό σύστημα να υπερβεί τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχτηκε τα τελευταία χρόνια, εισφέροντας σε μια «νέα μεταπολίτευση».
Πηγή: ppol.gr

http://dinatomirmigi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου