Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Η μάστιγα της βαρεμάρας


Εάν κάτι είναι εξοργιστικό και οφείλει να μας προβληματίσει είναι αυτό που ακούγεται από πολύ κόσμο στην ερώτηση "τι κάνεις;". Ποια είναι αυτή η εξοργιστική απάντηση; "Βαριέμαι!!!!"
Είναι πολλοί αυτοί που νιώθουν αυτό το συναίσθημα και το ανησυχητικό είναι ότι τις περισσότερες φορές δε κάνουν κάτι για να το ξεπεράσουν. Η ανία πλήττει κυρίως νεότερες ηλικίες και οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Η πρώτη αιτία που μου έρχεται στο μυαλό για την κυριαρχία της βαρεμάρας στις νεαρές ηλικίες είναι το εξαντλητικό εκπαιδευτικό σύστημα, που σε όλη την εφηβική ηλικία σε βασανίζει και σου προκαλεί
απέχθεια προς το βιβλίο και τέλος προς κάθε δραστηριότητα γενικότερα, προκαλώντας σου την ανάγκη να ηρεμήσεις ξεχασμένος μέσα στην απραγία σου. Είναι πολλοί οι νεοεισαχθέντες φοιτητές που έχουν πργματικά την ανάγκη να μη σκέφτονται να μην πράττουν και να μην αγχώνονται, βρίσκοντας αντίδοτο στην απραξία. Άλλος ένας βασικός λόγος φυσικά για την πλανώμενη "βαρεμάρα" είναι η ανεργία.. Η ανεργία δεν αφήνει στους νέους πολλές διεξόδους στο να είναι δημιουργικοί και μη έχοντας και τα χρήματα να εξασφαλίσουν άλλου είδους δραστηριότητες, προτιμούν να σκοτώνουν την ώρα τους πίσω από την οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, παγιδευμένοι στην αποχαύνωση. Μη ξεχνάμε όμως και τη πολύ μεγάλη αεργία, που υπάρχει και οφείλεται στο ότι παρά την πλύση εγκεφάλου για οικονομική κρίση, κάποιοι έχουν εξασφαλίσει αρκετά χρήματα για να προσφέρουν στα παιδιά τους μια ζωή εύκολη, χωρίς να χρειάζεται τα ίδια να ιδρώσουν και να προσπαθήσουν για τις προσωπικές τους ανάγκες. Βαρετά μπορεί να νιώθει και κάποιος στην περίδο των διακοπών του, ο οποίος έχει μάθει να δουλεύει και αυτό το διαφορετικό μοτίβο στη ζωή του να του προκαλεί αμηχανία. Όπως επίσης ένα συνταξιούχος που δεν βρίσκει δημιουργικές ασχολίες παρά να αναλώνεται σε συγκεκριμένα πράγματα. Τέλος πολλές φορές η πανάκεια της βαρεμάρας, κρύβει τις κακές διαπροσωπικές σχέσεις στην εποχή μας και την ανάγκη για επικοινωνία και ανάπτυξη πιο αληθινών φιλιών και σχέσεων.
Μην αφήνεις τον εαυτό σου να βαριέται ούτε στιγμή, η απραξία της στιγμής είναι μια δύναμη που στο μέλλον μπορεί να σε συνθλίψει εσωτερικά.


http://dinatomirmigi.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Η βαρεμαρα και η καταθλιψη ειναι αμεσα συδεδεμενες.Δεν συνιστατε η καταναλωση χαπιων ως φαρμακο, με εξαιρεση ακραιες περιπτωσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή