Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Θρησκεία, μια δύναμη που ενώνει ή χωρίζει;

Ήλιος και γη, φωτιά και καπνός, άνθρωπος και θεός. Φόβος και Θεός; Θάνατος και Θεός;

Ας επιστρέψουμε όμως στο άνθρωπος και Θεός.. Αν κάποιος μου έλεγε πως μπορούσα να γίνω Θεός, θα το έκανα. Γιατί; Επειδή δε θα είχε νόημα η σύνδεση του φόβου και του θανάτου με μια ανώτερη φύση, τέλεια και χωρίς φθορά. Θα έσβηνα τις δύο πιο δυνατές δυνάμεις  που ασκούν επιρροή επάνω μου, το φόβο του θανάτου. Σήμερα ο άνθρωπος την μικρότητά του στην κατανόηση
του κόσμου που τον περιβάλλει και τα αδιέξοδα του μυαλού του τα κάνει αφορμές αναζήτησης σιγουριάς στην πανίσχυρη θεϊκή αγκαλιά. Η ποικιλία είναι μεγάλη και για κάθε νοοτροπία, υπάρχει και η ανάλογη βιτρίνα. Θεοί σε διάφορα χρώματα, τρισυπόστατοι, νέγροι, θηλυκοί, πολυθεϊστικές θρησκείες, αρχαίοι, νεοσύστατοι, με ανθρώπινα σώματα ή ανώτερες υπάρξεις, ο θεός ήλιος, η θεά γη, και η εκκλησία της γειτονιάς. Φυσικά, σώζεσαι μόνο αν τα δώσεις όλα σε ένα δόγμα και ακολουθήσεις την πίστη που η εκάστοτε θρησκεία επιτάσσει, με ανάλογους τρόπους και βλέποντας τους αλλόθρησκους, ως κίνδυνο στην ομορφιά της προσωπικής σου αλήθειας.

Η γέννησή σου είναι αυτομάτως ευχή και κατάρα, ανάλογα τον παρατηρητή. Φυσικά η ελευθερία του να ανοίξεις τα μάτια σου και με καθαρό μυαλό να επιλέξεις την προσωπική σου αλήθεια, είναι απαγορευτική συνθήκη. Όπου γεννιέσαι, επιλέγουν άλλοι για σένα αυτό που οι ίδιοι θεωρούν σωστό για σένα, δύσκολα ξεφεύγεις από αυτό που σου ορίζουν, μια ολόκληρη κοινωνία χορεύει στο ρυθμό μιας υπνωτιστικής συνέχειας. Μεγαλώνεις με βιβλία, συνήθειες και φωνές που σου λένε ΕΙΣΑΙ ΑΥΤΟ. Οι δεισιδαιμονίες και οι προκαταλήψεις έχουν ξεσφαγιάσει, τις απαντήσεις που η φύση από μόνη της προίκισε τους ανθρώπους της. Η φύση διδάσκει αλήθειες ζωής με ένα φυσικό φαινόμενο, με ένα δάκρυ, μια βροχή, η ένα όμορφο ποτάμι. Η φύση έβαλε τη σοφία που ο άνθρωπος χρειάζεται για να νιώθει ότι έχει ένα δρόμο να βαδίσει, μέσα του. Η αλήθεια έρχεται από μόνη της και αυτή δεν είναι μια σειρά επαναλαμβανόμενων κινήσεων, ή ο χρόνος μας σε μια στέγη ζωγραφισμένη με μπογιά, από ξεθωριασμένους ανθρώπους. Ο Θεός δε διδάσκεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από τη φύση στον άνθρωπο και είναι μια διαδικασία κοινή για όλους.

Κάθε θρησκεία κρύβει κάτι κοινό. Τη θέληση του ανθρώπου να γίνει τέλειος.. Να γίνει Θεός.


Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα και σημασία έχει να δούμε αν οι εκκλησίες πετυχαίνουν τη θέωση ή το διχασμό των ανθρώπων. Οι άνθρωποι βρήκαμε χιλιάδες τρόπους και κατασκευάσαμε έναν για κάθε νοοτροπία. Προσωπικά κάθε εκκλησία που χτίζεται είναι και ένας τοίχος που σηκώνεται, ανάμεσα στον δήθεν πιστό και στον καθημερινό δημιουργό έργου που δεν κάνει θόρυβο πετώντας δίευρα στο δίσκο, αλλά αθόρυβα βοηθάει και κατανοεί τον διπλανό του χωρίς μικρότητες. Ο αληθινός άνθρωπος με αξίωση θέωσης, λειτουργεί απέναντι στον συνάνθρωπο χωρίς να του ζητάει ταυτότητα και χωρίς να απαιτεί απ' αυτόν επαναλαμβανόμενη ανάγνωση ενός στίχου, καθαρτικού δήθεν και γιατρευτικού στην ψυχή. Ο αληθινός άνθρωπος δε κάνει θόρυβο με την πίστη του στο Θεό, αλλά σβήνει τον θόρυβο κάνοντας αυτό που του υποδεικνύει η φύση του. Όντας σε ένα ανθρώπινο σώμα ξέρει τι πονάει και τι γλυκαίνει και έτσι έχει όλη τη γνώση, του πως θα κάνει το καλό και θα ανελιχθεί πνευματικά.

Η θρησκεία στην εποχή μας έχει γίνει μια ιδέα, εκπροσωπούμενη από φαρισαίους και ρηχούς ανθρώπους, ανήμπορους να παραδεχθούν την υποκρισία τους. Όλοι κρίνονται μεταξύ τους και σε κρίνουν όταν οι ιδέες σου είναι δικές σου και όχι δανεισμένες από τη γενικά παραδεκτή με το ζόρι σοφία τους. Υπάρχουν χιλιάδες θρησκείες, και όταν ο άνθρωπος δε μπορεί να δει ότι λογικά πιστεύει σε κάτι ψεγαδιασμένο και κεντημένο με συμφέροντα, κλείνει τα μάτια στο διαφορετικό και τον διπλανό. Η πίστη κάνει θαύματα ναι! Όμως η πίστη σου ότι μπορείς να τα καταφέρεις, είναι μια πίστη που πραγματώνεται στον κόσμο αυτό και ο θεός σου είναι κάθε μέρα στα μάτια σου. Τον ζεις τον περπατάς και τον αναπνέεις. Μη ψάχνεις να ακολουθήσεις αυτοματοποιημένες διαδικασίες αγιοποίησις, γίνε θεός, όπου και αν είσαι ότι και αν είσαι. Προσπάθησε να κάνεις κάτι όμορφο, να δεις πίσω από τη σκόνη της προπαγάνδας και τότε το φως θα σου μιλήσει αυτούσιο, θα σε φωτίσει βαθιά μέσα σου.

Νιώθω μόνο την ανάγκη να πω μέσα από όλα αυτά, δεν αντέχω άλλο τη ντυμένη υποκρισία. Ρώτησα τη καρδιά μου πως να αγαπάει και μου απάντησε. Λύγισα και η φύση κράτησε την υπόσχεσή της.. ξημέρωσε ξανά...


http://dinatomirmigi.blogspot.com/

7 σχόλια:

  1. Exoume 2010 k akoma yparxoun anthropoi pou skotononte gia ti thriskeia..

    Dn mou les re Ellina xristiane orthodoxe: As poume oti eisai apti Samo. An geniosoun 40 xiliometra makria, tora 8a isoun mousoulmanos. To exeis skeftei? Poso diaforetiki 8a itan i zoi sou? 40 xiliometra.. Sa na leme a8ina vouliagmeni..

    Sou petane ekei 10 entoles k ola kala. Nomizeis oti eisai eleutheros? Oi thriskeies xreiazonte gia na yparxei auti i aiwnia diamaxi metaxi ton anthropon. Opos k oi xores. Mas 8eloun na misiomaste. Mas theloun na FOVOMASTE. Mas 8eloun na polemame. Mas 8eloun etsi gia na mporoun na mas elegxoun..

    Prepei na katalavoume oti eimaste oloi ENA!

    Ti simainei einai mousoulmanos? Ti simainei einai mauros? Ti simainei einai Pakistanos? Anthropoi dn einai? Nomizeis oti eisai kaliteros epeidi geni8ikes stin Ellada? K an ginotan to antistrofo?

    Telos panton mporo na grafo gia ores.. Alla 8a telioso me auto:

    "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.."
    - Jimi Hendrix

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι ολοι οι Τούρκοι μουσουλμάνοι. Οι κεμαλιστές είναι άθεοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Vevaia an to deis antikeimenika...ok gamath idea twn tupwn pou eftiaxan tis thriskeies(opoies kai an einai) mporeis na elenxeis ena terastio pososto anthrwpon na leitourgei opws tous diata3eis xwris kan na to katalavoune!mono kai mono epidei oi progonoi mas sthn epoxh tous xriazontousan mia thriskeia/elpida gia na epiviwsoune..emeis twra dn epiviwnoume..zoume san normal anthrwpoi tou 21tou aiwna..dn xriazomaste kati na mas periorizei oute kapoion na mas futepsei 5-10 mlkies sto kefali...alla pws na kathariseis thn orash toswn anthrwpwn gia na doune to poso idioi eimaste oloi mas....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Jiddu Krishnamurti

    http://www.jkrishnamurti.org/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Θρησκεία είναι το όπιο του Λαού.
    Κλασικό ,παλιό αλλά πάντα επίκαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η φύση είναι το σπίτι...Η κτίση. Ο άνθρωπος δίχως να γνωρίζει το σπίτι του κυνήγησε να αναζητήσει ανώτερες του"δυνάμεις" από την στιγμή που άρχισε να έχει συνειδητότητα...Θρησκεία που δεν σέβεται, ενισχύει, διδάσκει και δεν αποδίδει τον ελάχιστο φόρο τιμής προς το σπίτι της ανθρωπότητας που είναι η φύση και οι εκφάνσεις της είναι θρησκεία αφύσικη, παράλογη και μη ανθρωποκεντρική. Γιατί ο άνθρωπος δίχως την φύση παύει να είναι άνθρωπος (βλέπε στο παρόν). Αυτό έκανε στον πυρήνα του ο μονοθεϊσμός τα τελευταία 2000 χρόνια. Απέκοψε τον άνθρωπο από το ίδιο του το "Είναι" και την φυσική του Μητέρα. Έδωσε στον άνθρωπο την εντύπωση πως είναι δήθεν κάποιο ξεχωριστό παιδί του ανώτερου δημιουργού του σύμπαντος , πως αν ταπεινωθεί στην θεϊκή πρόνοια θα ανέλθει στο βασίλειο των Ουρανών και της αγάπης , πως όλα έχουν αρχή μέση και τέλος. Ψεύδος και βλασφημία και τίποτα περισσότερο. Ο άνθρωπος κατά το ήμισυ είναι ένα ακόμα μέρος του Ζωικού βασιλείου. Κατά το άλλο μισό είναι ένα ον πνευματικό, με "Λογική" και δυνατότητες πέραν της φύσης. Όμως η φύση είναι η βάση του, η βιολογία του, οι ανάγκες του . Δεν μπορείς να λες σε ένα κατά το ήμισυ ζώο πως προέρχεται από την Εικόνα και την Ομοίωση κάποιου απρόσιτου δημιουργού. Δεν μπορείς να λες πως όλα έχουν αρχή μέση και τέλος ενώ ο αιώνιος Νόμος της ειμαρμένης είναι Ζωή/Θάνατος/Ζωή σε μια διαρκή Γέννηση/Αναγέννηση (ανακύκλωση και κύκλος). Ο άνθρωπος παλεύει όχι να γίνει θεός αλλά να σταματήσει να είναι "Ζώο" . Αυτό πρακτικά είναι αδύνατο γιατί το ίδιο του το σώμα είναι ζωώδες ασχέτως των πνευματικών του προεκτάσεων σε σχέση με το ζωικό βασίλειο. Εάν δεν σεβαστεί την Μητέρα του , το "Είναι" του ...Εάν δεν Κατανοήσει σε βάθος την ίδια του την ουσία πως θα μπορέσει να εξελιχθεί στο ελάχιστο σε κάτι παραπάνω με το πέρας των αιώνων ; Η θρησκεία (η όποια θρησκεία) θα ένωνε μόνο εάν μπορούσε να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας και του πυρήνα της ανθρωπότητας.. Πως δηλαδή ο άνθρωπος δεν είναι τέλειος, δεν έχει κάποια τέλεια καταγωγή, πως κατ ουσίαν δεν υπάρχει το τέλειο στον κόσμο μας (αυτή είναι και η τελειότητα του ) και πως βήμα το βήμα, κατάκτηση την κατάκτηση , με μοναδικό συστατικό την Γνώση, την Θέληση και τον Σεβασμό θα μπορούσε να ανέλθει στην εξελικτική πυραμίδα είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο άνθρωπος είναι από τα ελάχιστα είδη στον πλανήτη που αλληλοεξοντώνεται. Όχι μόνο για την θρησκεία αλλά για οποιοδήποτε λόγο μπορούμε να φανταστούμε. Είναι αυτό λογικό ; Δεν πάει κόντρα αυτό στους ίδιους τους νόμους της φύσης που λένε πως "όμοιος δεν μπορεί να σκοτώνει όμοιο ;" Που είναι η χρήση του πνεύματος και της λογικής του ; Για ποιον λόγο και πως χρησιμοποιεί την ποιοτική του ανωτερότητα ; Για να εξελιχθεί η για να βλάψει ; Για να ανέλθει η για να μένει στάσιμος και πτωτικός με εικονικά σημάδια ανόδου ;


    Όλα ξεκίνησαν και αρχίζουν από την Κατανόηση του ίδιου μας του Εαυτού...


    Δεν μας δημιούργησε κάποιος δημιουργός του Σύμπαντος όχι. Είμαστε πλασμένοι από την Μητέρα μας (Γαία) και από κάποια Διάνοια πέραν ημών. Αυτή η Διάνοια ίσως να είναι ανώτερη μας. Κατά πάσα πιθανότητα είναι για να μας έδωσε πνοή "Δαιμονίου" και Λόγου. Σίγουρα αξίζει να την αποκαλέσουμε "Θεό" / Θεούς εν σύγκριση με εμάς και την κατάσταση μας. Σίγουρα αξίζει τον σεβασμό μας....Αξίζει τον ίδιο σεβασμό όπως η Μητέρα μας . Αυτή που βρίσκεται στα γονίδια μας, στις ανάγκες μας, στα ορμέμφυτα μας. Καλούμαστε με σεβασμό να κατανοήσουμε την Μητέρα και να την ξεπεράσουμε...Όχι όμως να την ποδοπατήσουμε και να την ξεχάσουμε. Αυτό είναι το έγκλημα του ανθρώπου .


    Οι εξ αποκαλύψεως αλήθειες και οι δήθεν Θρησκείες της Μιας αλήθειας απέτυχαν να το πράξουν αυτό. Οπότε είναι θρησκείες πλάνης και ψεύδους. Οι Ορθές Δόξες προς κάποιον αόρατο / άπιαστο Δημιουργό κατάντησαν τον άνθρωπο αλαζόνα και ταυτόχρονα ανελέητα μαζοχιστή.


    Στο απώτατο παρελθόν οι πρόγονοι μας Γνώριζαν πολύ περισσότερα από εμάς για την Μητέρα τους και τους "Θεούς" . Είχαν κατανόηση της φύσης τους και του σύμπαντος και παλέψανε με τις ατέλειες τους για να εξελιχθούν. Η εξέλιξη σταμάτησε όταν "κάποιοι" μπόλιασαν στον άνθρωπο το ιδεολόγημα πως είναι κατ εικόνα έστω (αν όχι ομοίωση) προς τον Δημιουργό Όλων δίνοντας στον εξελιγμένο πίθηκο την εντύπωση πως μπορεί να κάνει ότι του καπνίσει και πως η φύση του ανήκει..Πως υπόλογος είναι μόνο στον Θεό/Δυνάστη του και σε κανέναν άλλον....


    Κλείνοντας θέλω να θυμίσω σε όλους κάτι....


    Κατά την αρχαία Ελληνική Θρησκεία ο Ζευς είχε ως μητέρα του την Ρέα (Ροή/Γαία) ... Κάθε Θεός είχε και αυτός ως προέλευση του την Γη κατα το ήμισυ...Αποτέλεσμα αυτού ναι μεν ανώτεροι μα με αδυναμίες...Μη τέλειοι ...Σοφοί...Αλλά οχι απρόσιτοι προς την φύση του ανθρώπου. Αυτοί ναι...Ίσως και να ήταν οι γνήσιοι Δημιουργοί του.


    Οι Θεοί τους ήταν αρμονικοί προς το περιβάλλον, το σύμπαν και την ατέλεια που ενυπάρχει σε όλα....


    Σκεφτείτε το λίγο πιο βαθιά και θα καταλάβετε τι θέλω να πω

    ΑπάντησηΔιαγραφή