Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Αθλητικές εφημερίδες = Σπατάλη νοημοσύνης

Κάθε μέρα φιγουράρουν στα περίπτερα της πόλης. Περαστικοί κάνουν μια στάση διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα, τον αθλητικών εφημερίδων συνήθως, αφού οι πολιτικές εφημερίδες έχουν γίνει ένα καταθλιπτικό τοπίο  τρομοκρατίας συνειδήσεων. Η ποικιλία μεγάλη, ανάλογα την ομάδα και την όρεξη. Το περιεχόμενο τους μεγίστης σημασίας!!

Από μικρό παιδί προβληματιζόμουν όταν έβλεπα αυτά τα πρωτοσέλιδα. Για του λόγου του αληθές εδώ είναι μερικοί τίτλοι από τις σημερινές αθλητικές εφημερίδες, δεν τις έχω δει ακόμα.. τώρα θα ψάξω, έχω τη σιγουριά ότι δε θα απογοητεύσει το άρθρο μου η αναζήτηση, αλλά θα μου δώσει τις αποδείξεις της σπατάλης νοημοσύνης.. Μισό λεπτό!



Το Φως: ΠΑΤΑΕΙ ΓΚΑΖΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Score: VAMOS Αεκάρα
Derby news: Όλοι παρόντες στον "πράσινο Γολγοθά"
ΓΑΥΡΟΣ: ΚΑΚΑ, ΝΤΟΥΝΤΟΥ
η Ώρα: Εποχή "Χιμένεθ"
Η Γάτα: Κούπερ καλεί Μπλάνκο
Ο φίλαθλος: Vamos ΑΕΚ
Η Πράσινη: Έτσι θα γίνει ρουκέτα
Εξέδρα: Έρχομαι να πετύχω
Goal: Έρχομαι να την κάνω ξανά Αεκάρα
Πρωταθλητής: Έβαλαν στο μάτι τον θρύλο
Sport Day: Έτσι θα την αλλάξει

Αυτός είναι ο αθλητισμός της εποχής. Γεμάτος μηνύματα βαθυστόχαστα, επικεντρωμένος στον αθλητή, στο συναγωνισμό και στο ωραίο. Διδάσκει πολιτισμό, έχει στην τελική κάτι να σου πει. Έχει ένα λόγο να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Όλα αυτά θα έπρεπε δυστυχώς να είναι με τη δική μου φτωχή πιθανόν λογική, αφού όπως κάποιος γνωστός μου είπε πρόσφατα, ότι κάνουν όλοι και ότι πιστεύουν όλοι είναι το φυσιολογικό.

Μέσα λοιπόν σε αυτή την παράνοια του φυσιολογικού αν με ρώταγες ποια είναι η σκέψη που μου προκαλούν όλοι αυτοί οι τίτλοι εφημερίδων θα ήταν μια όχι καθώς πρέπει απάντηση, αλλά μάλλον κάποια κοφτή έκφραση απόλυτης απαξίωσης που αναπαριστάται με μια κοφτή κίνηση του χεριού προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, παρόλα αυτά όμως ο ευνουχισμός της ατομικής σκέψης δε μου αφήνει ελπίδες για νίκη αυτής της απάντησης.

Θεωρώ το ρόλο των αθλητικών εφημερίδων ανασταλτικό παράγοντα του πολιτισμού, έχουν εκτροχιάσει την ιδέα του αθλητισμού και μέσα σε όλη αυτή την κοινωνική παράνοια των προβλημάτων που φορτώνεται η κοινωνία, έχουν αποκτήσει το ρόλο ψυχαγωγικής απενεργοποίησης της σκέψης και αναπαραγωγής των καθημερινών προβλημάτων. Είναι ένα μέσο εκτόνωσης και ένα μέσο σπατάλης χρόνου σε ανούσια γεγονότα. 

Η ζωή έχει τέχνη, έχει ιδέες, βιβλία, μουσική, κινηματογράφο, συντροφιά και διάλογο με συνανθρώπους, χρώματα και άλλα πολλά όμορφα πράγματα από τα οποία η κοινωνία αφαιρεί χρόνο, κινούμενη από οπαδισμούς ομάδων. Ομάδων εννοούμε επιχειρήσεων με κέρδη. Καλό και ωραίο είναι να παρακολουθήσουμε έναν αγώνα όμως όταν η ανάλυση μας για το γεγονός γίνεται αυτοσκοπός της καθημερινότητάς μας έχουμε χάσει το δρόμο μας.

Ας σταματήσουμε να κουβεντιάζουμε πόσα πήρε ο κάθε ποδοσφαιριστής για μια μεταγραφή. Τα λεφτά που δίνονται για ακριβές μεταγραφές δε θα έπρεπε να είναι θέμα συζήτησης αλλά λόγος θυμού. Ας σταματήσουμε να συζητάμε για ποδόσφαιρο και για κόντρα αιωνίων, έχεις άλλα προβλήματα καλέ μου υπνωτισμένε άνθρωπε. Υπνωτισμένος γιατί παγιδευμένος με τον οπαδισμό, λειτουργείς όπως και με την πολιτική. Δικομματισμός στην πολιτική, δικομματισμός και στο ποδόσφαιρο, δικομματισμός και στο μπάσκετ, δικομματισμός και στη λέξη διχασμός. Πας στη δύναμη για να νιώσεις το αδύναμο κορμί σου σημαντικό. Γίνε εσύ η δύναμη και πίστεψε στον ανασφαλή εαυτό σου. 

Βγάλε από τη ζωή σου κάθε άχρηστο και παρασιτικό και απαίτησε ποιότητα σκέψης και αξιοκρατία.

Άσε αύριο την εφημερίδα που θα σου φωνάζει με έναν παρόμοιο ανακυκλωμένο τίτλο, να βραχεί από τις σταγόνες τις βροχές. Άσε την κακοποιημένη αυτή ποσότητα χαρτιού να ανακυκλωθεί κερδίζοντας την κάθαρση και το δέντρο που κόπηκε για να γίνει ένας ανούσιος τίτλος, αλλά και το μυαλό σου που η σημερινή κοινωνία το έχει καταντήσει εθελοντικά εκδιδόμενο.

ΖΗΣΕ


http://dinatomirmigi.blogspot.com

9 σχόλια:

  1. Nαι, απόλυτο δίκιο έχεις. Είναι όμως ιδιαίτερα περίπλοκο το θέμα των προσωπικών αποδράσεων. Κουβέντα μεγάλη και ατέλειωτη. Να τη κάνομε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΜΠΑΛΙΤΣΑ ΑΔΕΡΦΑΡΑ ΕΤΣΙ?
    ΑΜΑ ΣΕ ΠΛΑΚΩΣΩ ΣΤΑ ΜΠΟΥΝΙΔΙΑ ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΑ ΘΑ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ?
    ΨΕΥΤΟΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΕ ΜΑΛΑΚΑ ΠΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΕΤΣΙ. ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΞΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΠΑΔΟΣ-ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗς ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΓΚΟΝΤΑΡ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥΣΤΡΟΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ. ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ.ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΛΟΥΓΚΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ωραιο αρθρο και συμφωνω 100% μαζι σου. Σε οτι εγραψες, οπως το εγραψες. Εχω κουραστεί να μπαινω στη δουλεια καθε πρωι και οι "συν-άδελφοι" μου να συζητανε "αθλητικα" νέα...

    Είσαι ωραίος "Δυνατό Μυρμήγκι", αλλά ποιος σε(μας) ακούει? Η απάντηση του παραπάνω ανωνύμου είναι αντιπροσωπευτικότατη της κοινωνικής απάντησης που θα εισπράξεις(-ουμε) αν τα πεις(-ουμε) αυτά παραέξω.

    Συνεπώς: Ας αργοσβήσουμε στη γωνίτσα μας καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενώ η κοινωνία και η ίδια η ζωή μας καταστρέφεται, ενώ λάμβάνονται αποφάσεις που αλλάζουν τα πράγματα προς το χειρότερο, πάρα πολλοί ασχολούνται με τον οπαδισμό, όπου μέσα σ'αυτόν βρίσκουν την οικογένειά τους.Είναι μια από τις κατάντιες της κοινωνίας μας, όπως και οι μεσημεριανές εκπομπές που αποπληροφορούν και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τα ουσιώδη που τον αφορούν. Στο κατώτατο επίπεδο σκέψης που βρίσκονται, υιοθετούν ένα αξιακό σύστημα " υπέρμετρου ανδρισμού" συνήθως, όπως ο μάγκας παραπάνω.Φίλε ξύπνα, έχεις καταστραφεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα, elkibra ευχαρίστως να κάνουμε τη κουβέντα, όσο ατελειώτη και να είναι κάπου θα καταλήξουμε.
    Φίλε μου στο τέλος φυσικά στον εργασιακό χώρο η ρουτίνα και η μονοτονία είναι ένας λόγος παραπάνω να βρίσκει ο κόσμος διεξόδους και να συζητάει για μπάλα.
    Ανώνυμε που βρίζεις, κάνε μου μόνο μια χάρη, κάθισε και σκέψου για ποιο λόγο έχεις μέσα σου τέτοια επιθετικότητα. Προφανώς κάτι δεν είναι καλά μέσα σου. Όταν κάτι δε σου αρέσει και διαφωνείς το πλακώνεις στα μπουνίδια;
    Δηλαδή αυτό είναι το συστατικό που λείπει από τη κοινωνία; Σε ενοχλεί η εξουσία και όμως η επιθετικότητά σου είναι άσκηση εξουσίας σε κάποιον άλλο με το ζόρι. Δε θα πω περισσότερα ΟΥΓΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. e-mail που μου εστειλε προ ολιγου ενας φιλος απο το γραφειο του:

    Edw tragoudane “kalhl xronia, xaroumeni xrysi prwtoxronia”

    O de vazelos security tragoudaei “kalh xronia kalh xronia kai hpatitida s’olo ton peiraia”.

    Καλή μας συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χαλαρώστε βρε παιδιά. Ναι εντάξει, το οπαδιλίκι έχει τον κίνδυνο να σε κάνει όπως τον 8 Οκτωβρίου 2010 10:35 π.μ.
    Αλλά αυτό το μαθαίνουμε από τα σχολεία και τα σπίτια μας. Εξάλλου αρέσει πολύ περισσότερο στον κόσμο να βρίζει, να γκρινιάζει και να ζηλεύει, παρά να προσπαθεί και να δουλεύει για ένα καλύτερο αύριο.

    Το οπαδιλίκι είναι η συνέπεια του προβλήματος και δεν φταίνε οι εφημερίδες. Δείτε την αιτία του προβλήματος στην παιδεία (είτε αυτή έρχεται από το σχολείο, είτε από το σπίτι). Το μόνο που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να απαιτήσουμε καλύτερη παιδεία στο σχολείο. Μετά είναι θέμα χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tο ποδοσφαιρο που αρχισε να χρησιμοποιειται ως''λαικο μεσον'' διασκεδασης?...α!ναι επι μουσολινι!Γενικα τα μαζικα αθληματα χρησιμοποιουνταν απο παλαιων χρονων για να απασχολουν τον λαο απο τα σημαντικα προβληματα(ρωμη ,βυζαντιο κτλ.)αλλα αυτο μαλλον δεν εχει σχεση....
    Παντως θαυμαζω ολους τους γραμματιζουμενους ποδοσφαιριστες που μετα απο μοχθο πνευματικοτητας και κοινωνικης προσφορας καταφεραν να βγαζουν μερικα εκατομμυρια το χρονο. και λιγα παιρνουν!! οταν εγω παιρνω 1000 το μηνα και ενας μπαλαδορος 100000 ειναι δικαιο!τι κιαν εγω θα δουλευω 15 χρονια να ωγαλω οσα αυτος σενα μηνα?για αυτο και παιρνω τον γιο μου χαλαω ενα μηνιατικο να του παρω σημαιουλες και μπλουζιτσες των προτυπανθρωπων αντι κανα βιβλιο και παω στο γηπεδο να βρισω ολες τις μανες των αντιπαλων . ετσι επειδη ειμαι γαματος και η ομαδαρα μου γαμαει και να μαθω στο παιδι μου ποσο γαμιστερος ειναι και αυτος....
    Α!! τελικα αυτη η υπερομαδαρα που υποστηριζω εμενα τι μου προσφερει ως ανθρωπο και πολιτη εκτος απο 1 μιση ωρα 'γνησιας' ψυχαγωγιας και ευγενους ντοπ-αμιλλας και ευ χρηματ-αγωνιζεσθαι?κατι κατοσταρικα ευρω που εσκασα εν μεσω ''οικονομικης κρισης''??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. AΠΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΛΕΓΑΝΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ
    ΓΙΑ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
    ΑΕΚ ΟΛΕ ΟΛΕΟ ΑΕΚ ΟΛΕ ΟΛΕ
    ΔΙΚΕΦΑΛΕ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ....

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΕ,ΚΑΕ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΜΠΙΖΝΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ!

    ΝΑ ΠΕΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΕΑΔΑ ΚΑΘΕ ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΟΣ/ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΗ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ!

    ΠΑΝΤΩΣ ΠΛΑΚΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ!
    ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΤΡΕΛΟ ΓΕΛΙΟ ΜΕΧΡΙ ΔΑΚΡΥΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ!

    ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ:
    ΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΜΕ ΑΡΧΙΔΙΑ Τ-Ω-Ρ-Α ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΚΚΑΛΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή