Μία βασική ουσία κάθε φορά που εκθέτουμε μια άποψη ή μια ιδέα είναι να επηρεάσουμε και να επηρεαστούμε. Αυτή η διαδικασία και αλληλεπίδραση είναι το απόσταγμα της προόδου σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο.
Τα blog είναι ένας χώρος έκθεσης ιδεών και το βασικό συστατικό που τα κάνει να αποκτούν σταθερά μια αυξανόμενη δυναμική είναι η ελευθερία του λόγου και η διατήρηση της ανωνυμίας, πράγμα που κάνει τον καθένα να αισθάνεται ασφαλής για τα λεγόμενά του. Η ανωνυμία είναι ένας θετικός παράγοντας για την εξέλιξη των blog όμως για να γίνει και εποικοδομητικός χρειάζεται η κατάλληλη παιδεία από τους συμμετέχοντες σε αυτά, πράγμα που δεν υπάρχει φυσικά αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει
όσοι γράφουν και όσοι σχολιάζουν να λένε τις απόψεις τους ακόμη και ακραίες με τρόπο που να επιτρέπει τον διάλογο και την αλληλομετάδοση πληροφοριών. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ελευθερίας του λόγου θα πρέπει να χρησιμοποιείται σοφά για να αποδώσει καρπούς στην ελευθεριακή σκέψη και τα blogs να γίνουν χώροι μεγάλης συμμετοχής και όχι αρρωστημένης εκτόνωσης.
όσοι γράφουν και όσοι σχολιάζουν να λένε τις απόψεις τους ακόμη και ακραίες με τρόπο που να επιτρέπει τον διάλογο και την αλληλομετάδοση πληροφοριών. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ελευθερίας του λόγου θα πρέπει να χρησιμοποιείται σοφά για να αποδώσει καρπούς στην ελευθεριακή σκέψη και τα blogs να γίνουν χώροι μεγάλης συμμετοχής και όχι αρρωστημένης εκτόνωσης.
Η ανωνυμία είναι ιερή όσο ο συμμετέχων ανώνυμα σέβεται τον εαυτό του και δεν περιορίζει παράλληλα την ανάγκη του για ειλικρινή επικοινωνία.
Η επωνυμία έχει το πλεονέκτημα του ότι ο καθένας αποκτάει ευθύνη για τα λεγόμενά του, όμως παράλληλα η ευθύνη αυτή μπορεί να έχει ανασταλτικό παράγοντα στο λόγο του. Οι κοινωνικές επικρατούσες συνθήκες, ο καθωσπρεπισμός και το μεγάλος εύρος προκαταλήψεων που υφίστανται συχνά λειτουργούν ως παράγοντες αυτολογοκρισίας, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε αρθρογράφος να προσαρμόζει τις πρωτογενείς ιδέες του σε ένα δευτερογενές κείμενο που στερείτε του αρχικού του αυτοσκοπού. Όταν κάποιος εκθέτει τον εαυτό του δημόσια είναι αρκετά δύσκολο να εκφραστεί με τρόπο που πιθανόν θα έχει αντίκτυπο σε προσωπικό επίπεδο. Η επωνυμία είναι ένας παράγοντας αυτολογοκρισίας και τα blog έχουν ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να μάθουν να εκμεταλλεύονται προς όφελός τους το μεγάλο πλεονέκτημα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Ο κάθε ανώνυμος αρθρογράφος ή σχολιαστής θα πρέπει να γράφει υπεύθυνα, ώριμα, με επιχειρήματα και με σεβασμό στην ανωνυμία που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε τα εσώψυχα μιας κοινωνίας που δε τολμάει να εκφραστεί ανοιχτά, αναλογιζόμενη τις συνέπειες πίσω από κάθε (μη συμβατική) λέξη..
http://dinatomirmigi.blogspot.com
Επίσης, μιά ακόμη επιτακτική ανάγκη για σωστή "διαχείρηση" της ανωνυμίας από τους bloggers, είναι για να μη γίνει αυτή η αρρωστημένη εκτόνωση μέσω της ανωνυμίας (όπως το έθεσες), "άλλοθι" για τους κατά καιρούς επιβουλευτές της ανωνυμίας με τελικό αποτέλεσμα τη κατάργηση της...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά η κατάργηση της ανωνυμίας θα είναι ένα πλήγμα στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όμως όσο ανεξέλεγκτα ο καθένας με κίνητρο την ανωνυμία γράφει με ανυπόστατο τρόπο η και αισχρό που δεν ευνοεί το διάλογο και πάλι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος. Όσοι συμμετέχουν πρέπει να αναλογιστούν το κόστος της επιθετικής συμπεριφοράς χωρίς ουσία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για το σχόλιό σου, είναι σημαντικό θέμα η κατάργηση της ανωνυμίας στα μπλογκς.
ΕΔΩ ΚΑΙ 1,5 ΧΡΟΝΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΩΝΥΜΙΑ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΚΑΦΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ΣΕ ΚΑΦΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΟ ΙΧΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ, Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΕΧΕΙ "ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΘΡΑΣΣΟΣ ΓΡΑΦΩ ΕΠΩΝΥΜΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΩ ΦΑΝΑΤΙΚΑ, ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΙΑ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΕΝΗ ΚΑΙ ΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.
ΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΜΕ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΑ, ΜΕΧΡΙ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΑΡΕΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ "ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΩΝ" ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ.
ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΦΕΝΕΙΟ-ΟΥΖΕΡΙ ΜΕ ΜΙΑ ΤΡΕΛΟΠΑΡΕΑ 15-20 ΦΙΛΩΝ, ΝΑ ΠΩ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΑ, ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΣΩ "ΜΑΛΑΚΑ" ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ή ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ή ΤΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ κλπ ΦΑΝΕΡΗ ή ΚΡΥΦΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑ, ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΣΑΝ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΩ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΜΟΥ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑ ΕΙΤΕ ΜΟΝΟΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ-ΠΑΡΕΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ή ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ κλπ.
ΠΟΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ, ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΛΕΞΕΙΣ ΕΥΡΥΤΑΤΑ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕ ΧΥΔΑΙΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΡΟΠΟ ΣΤΑ ΣΗΡΙΑΛ?????
ΠΟΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΑΡΩΣΤΗΜΕΝΟΥ, ΟΤΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΣΤΗ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΧΥΔΑΙΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΥΡΥΤΑΤΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ?????
ΟΣΟ ΑΡΩΣΤΗΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΑΡΩΣΤΗΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ "ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ". ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ, ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ???? ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΩ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΑΓΚΑΛΟ, ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΣΑΡΑΓΚΟΥΣΣΙ, ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ?????
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΜΕΛΕΤΑΝΕ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΦΙΜΩΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ... ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΧΑΛΑΣΩ?????
ΑΣ ΚΟΠΙΑΣΟΥΝ. ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΣΗΚΩΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙΣ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΠΩ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ, ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ, ΤΡΑΒΑΣ ΜΙΑ ΜΟΝΟΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΣ ΓΙ' ΑΛΛΑ.
Η αξία της όποιας ανωνυμίας δεν είναι ότι κρυβόμαστε, αλλά ότι σε διαβάζω και σε αναμεταδίδω επειδή μου αρέσει αυτό που λες, και που το συνέκρινα με άλλα, το κριτίκαρα, και αξίζει να το δοκιμάσω σε μια μόνιμα διαμορφούμενη υπόθεση εργασίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή είναι η αξία των ανώνυμων μπλογκς. Και το παταξον μεν άκουσον δε. Επικοινωνία χωρίς εγωισμούς, χωρίς διακοπές.
(πώς νομίζεις σε βρήκα? Κάπως έτσι...)