Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ελλάδα, η κοινωνία της βωμολοχίας

Σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας ένα "μαλάκα" δείχνει να καλύπτει κάθε κενό αμηχανίας ή και αδυναμίας επικοινωνίας. Περπατώντας στο δρόμο, μπαίνοντας σε γραφεία, ακούγοντας ζευγάρια να μιλούν μεταξύ τους, μεγαλύτερους ή μικρότερους ηλικιακά ανθρώπους, σε προαύλια, καφετέριες, κάθε λογής εργασιακούς χώρους είναι εύκολο να συλλέξεις τέτοια ποσότητα βωμολοχιών που να σε κάνει να αναρωτηθείς τι έχει πάει στραβά; 


Πολλοί θα πουν φταίει η παιδεία. Σίγουρα είναι ένας μεγάλος παράγοντας, είναι ο μόνος όμως; Μήπως είναι άλλος ο λόγος που γινόμαστε τόσο χυδαίοι χωρίς σεβασμό στο διπλανό μας; Πρόσφατα βρισκόμενος στο λεωφορείο άκουγα κάποιον "κύριο" να αποκαλεί τη συνάδελφό του "μαλάκω" με μια δόση φιλικότητας και κατανόησης. Η ίδια δεν έδειχνε θιγμένη, αλλά απολάμβανε τη ζεστασιά του χαρακτηρισμού. Είναι η βωμολοχία μια πράξη που σπάει τον πάγο μεταξύ την ελληνικής κοινωνίας άραγε;

Είμαστε χυδαίοι. Δεν είναι ότι σοκάρει ο χιλιοφορεμένος μαλάκας, είναι ότι δεν  γίνεται κατανοητή η βαθύτερη ουσία αυτού του χαρακτηρισμού. Δεν είναι μόνο μια λέξη που την έχουμε εύκολη, είναι η δομή της γλώσσας μας ρηχή και χωρίς ενδοιασμούς μιλάμε φθηνά σε κοντινά μας πρόσωπα που αξίζουν σεβασμό. Μάταια προσπαθώ να αντιληφθώ γιατί αρεσκόμαστε στο να γεμίζουμε τη ζωή μας με σκουπίδια. Η ελληνική κοινωνία έχει πάρει συγκλονιστικά κακή εκπαίδευση και έχει έρθει ο καιρός να υπάρξει μια νέα σκέψη με ηθικές αξίες και αυτοσεβασμό.

Δεν υποστηρίζω τον καθωσπρεπισμό και τον επιφανειακό σεβασμό των λέξεων.  Σίγουρα όμως όταν απευθυνόμαστε στα κοντινά μας και μη πρόσωπα με χαρακτηρισμούς "μαλάκα", "βλάκα", "ρε" κτλ.. έμμεσα υποβαθμίζουμε τον εαυτό μας και αντιπροσωπεύουμε τη συνέχεια μιας φθηνής αντίληψης για τις κοινωνικές σχέσεις.

http://dinatomirmigi.blogspot.com

13 σχόλια:

  1. Δεν υποστηρίζω τον καθωσπρεπισμό και τον επιφανειακό σεβασμό των λέξεων. Σίγουρα όμως όταν απευθυνόμαστε στα κοντινά μας και μη πρόσωπα με χαρακτηρισμούς "μαλάκα", "βλάκα", "ρε" κτλ.. έμμεσα υποβαθμίζουμε τον εαυτό μας και αντιπροσωπεύουμε τη συνέχεια μιας φθηνής αντίληψης για τις κοινωνικές σχέσεις.

    Είναι απλώς λέξεις. Το συναίσθημα που διακατέχει τον καθ' έναν που τις χρησιμοποιεί, την ορισμένη στιγμή που τις χρησιμοποιεί είναι εκείνο που θα μπορούσες να θίξεις - είναι εκείνο που κάνει τις άψυχες λέξεις ''κακές'' ή ''καλές''.

    Επίσης, για να υποβαθμίσει κάποιος τον εαυτό του, οφείλει πρώτα να έχει ποιότητα.

    Όσο για την εκπαίδευση, τις ηθικές αξίες και τον αυτοσεβασμό, θα συμφωνήσω.

    Αναρωτιέμαι όμως. Όλοι αυτοί που έχουν (κατά τη γνώμη τους) αυτοσεβασμό, ηθικές αξίες και καλή εκπαίδευση, για να υπάρξει η νέα σκέψη, που είναι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω το τι γίνεται, δίχως να το αντιλαμβανόμαστε συνειδητά, τη στιγμή που ακούμε κάποιον να μας αποκαλεί βλάκα κλπ. εκέινη τη στιγμή καταγράφεται στο νου μας ότι είμαστε βλάκες, μαλάκες, χαζοί, κλπ. κλπ.& ας γελάμε γιατί όταν το ακούμε γιατί μας το λένε ...φιλικά. Εν αρχή ήν ο Λόγος & ο Λόγος ήν η αρχή. Ας το έχουμε κατά νου όταν μιλάμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ελα ρε μαλακα , σπαστηκες με τις μαλακιες που ακους απο τους μαλακες γυρω σου;
    τι να πω και εγω ο μαλακας που κανω παρεα με μαλακες και με εχουν ταραξει στις μαλακιες τους;
    κανω τον μαλακα....αυτο κανω.

    σημερα που λες, ηρθε ραβασακι απο την τραπεζα στον γειτονα που μενει απο κατω μου...ειδοποιητηριο λεει για τις δοσεις του στεγαστικου που δεν πληρωσαν , και κατι διαβασα στα γρηγορα για εξωδικα , πλειστηριασμους κτλ......
    εχει που λες 2 παιδακια.... στα 12 πρεπει να ειναι....η δουλεια του δεν πηγαινε καλα και εκλεισε....εχει 2 εγκεφαλικα επεισοδια μεσα στο 2010....

    και εσενα καλε μου ανθρωπε σε πειραξε η λεξη μαλακας;
    που ζεις;
    εχεις καταλλαβει τι γινεται γυρω σου;

    και ναι......καλα καταλλαβες....
    αυτα στα γραφει ο μαλακας της παρεας.

    Σταυρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σταύρο πριν ένα λεπτό ένα παιδάκι πέθανε της πείνας κάπου στον κόσμο, έχεις καταλάβει τι γίνεται γύρω σου; Και σένα καλέ μου άνθρωπε σε πείραξε το ειδοποιητήριο και τα 2 εγκεφαλικά επεισόδια..

    Ο τρόπος που σχολιάζεις δε σε τιμάει, όμως θα σε αφήσω αγκαλιά με το δίκιο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη κύριοι η κάθε λέξη ετυμολογικώς και μόνο διακατέχεται απο κάποια βαρύτητα. Σαφώς η πρόθεση είναι αυτή που δίνει στο λέξη / κλάσμα τον παρονομαστή της που και στην τελική ορίζει και το τελικό πρόσημο.
    Απο την άλλη πιο ελαστική λέξη απο το 'μαλάκας' βρε συ μέρμυγκα δύσκολα θα βρεις σήμερα...
    Ορθώς λοιπόν οι 'παλιοκούβεντες΄κομμένες αλλά θα μου επιτρέψεις να κρατήσω το minimun σαν αλατοπίπερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σταύρο,
    όντως είσαι εκτός θέματος εντελώς....
    ο έλληνες δεν άρχισε τα τελευταία 2-3 χρόνια, με την κρίση, να λέει το μαλ...ς και τα άλλα, τα πολύ χοντρότερα... και το 2006 που έτρωγε με χρυσά κουτάλια, πάλι τις ίδιες σαχλαμάρες έλεγε (όσοι τα λένε, μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι).
    Για την κρίση υπάρχουν αμέτρητα μπλογκς, να γράψεις εκεί, όχι εδω, εδώ θίγει κάτι άλλο.
    Ευχαριστώ
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια και μιλάω και εγώ κάπως έτσι στους φίλους μου, να πω καταρχάς ότι δεν το κάνω από κακία, και δεν τους θεωρώ όντως μαλάκες, και ποτέ δεν θεώρησα την πράξη αυτή ως ένδειξη έλλειψης σεβασμού ή χυδαιότητας. Για να πω την αλήθεια δεν ξέρω για ποιο λόγο το κάνω, μα το προτιμώ σε οποιαδήποτε περίπτωση από την υποκρισία της φατικής επικοινωνίας που βλέπω να συμβαίνει γύρω μου, και την γενικότερη προσπάθεια για επιτήδευση και επιπλαστότητα μιας κοινωνίας που ούτως ή άλλως ζέχνει.
    Ακόμα να υπενθυμίσω, επειδή βλέπω ότι κάνεις ιδιαίτερη μνεία για τη δομή της γλώσσα μας και το πώς αυτή είναι ρηχή, πως κάθε γλώσσα είναι από μόνη της ρηχή και πηγή βίας. Αντιμετωπίζουμε τη λέξη "μαλάκας" ως βίαιη και προκλητική, μα παραβλέπουμε το γεγονός πως η κάθε λέξη (ως κατ'εμάς έγκυρη απεικόνιση της πραγματικότητας) είναι εγγενώς βίαιη, μια και στερεί από την έννοια που απεικονίζει και άλλες πτυχές που πιθανώς να ενυπάρχουν σε αυτή, αποσαρθώνοντάς την έτσι. Το "μαλάκας" είναι το λιγότερο που με ενδιαφέρει λοιπόν, εφόσον μάλιστα δεν το εννοώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρέπει να μην είμαι anonymous για να πάρω απάντηση;

    "Αναρωτιέμαι όμως. Όλοι αυτοί που έχουν (κατά τη γνώμη τους) αυτοσεβασμό, ηθικές αξίες και καλή εκπαίδευση, για να υπάρξει η νέα σκέψη, που είναι;;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΖΗΤΩ ΤΟ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙ!

    ΟΣΟ ΑΚΟΥΜΕ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΒΡΙΣΙΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ,Η ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ/ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΑΖΑ GREEKLISH ΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΕΙΤΕ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΙΕΥΣΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ.

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΓΑΜΑΤΟ ΜΑΛΑΚΕΣ!!!!!!!!!!!!
    ΜΗΝ ΚΛΑΨΟΜΟΥΝΙΑΖΕΤΕ Κ ΜΗΝ ΩΘΕΙΤΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ!
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΚΑΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
    ΜΑΛΑΚΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι εγώ η αλήθεια είναι πως δε μπορώ παρά να βλέπω το "μαλάκας" και ειδικά το "ρε" σαν μέρος της κουλτούρας μου. Καλώς ή κακώς, δε ξέρω - αλλά στις λέξεις δίνουμε εμείς νόημα κι αυτό με τον καιρό αλλάζει. Το "μαλάκας" έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις πια και είναι μία λέξη που κολάει πάντα σε καλούς αλλά και κακούς χαρακτηρισμούς και περιέργως πάντα όλοι κατανοούν ακριβώς γιατί τους λένε μαλάκες σε κάθε διαφορετικη περίπτωση!

    Σταματήστε λοιπόν να παρεξηγήστε, ειδικά όσοι διαφωνήτε με τον καθωσπρεπησμό..μην είστε μαλάκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σε όλους. Κάποιος που κλέβει πρώτη φορά έχει τύψεις. Τη δεύτερη λιγότερες. Την πέμπτη του έχει γίνει συνήθεια και οι αρχικές τύψεις δεν έχουν την ίδια επίδραση πλέον στη συνείδησή του. Το ίδιο έχει συμβεί με τον καθημερινό μαλάκα. Ο τρόπος που ο καθένας δέχεται αυτό τον χαρακτηρισμό είναι ανάλογος και του πόσο παραχωρητικός είναι σε καταστάσεις και αξίες. Δεν μίλάω ως άψογος εφαρμοστής αυτού. Όμως έχω ελέγξει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση όλων αυτών των απαρατήρητων πλέον τάσεων. Εαν το μαλάκας είναι μερός της κουλτούρας μας τότε οφείλουμε να φωνάζουμε μαλάκα τον πατέρα μας πχ χωρίς να αισθανόμαστε καθόλου άβολα. Αφού δε το κάνουμε όμως, γιατί το κάνουμε σε άλλα πρόσωπα? Και αυτα με τη σειρά του δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ότι ρίχνουν τον εαυτό τους, βυθισμένα στη συνήθεια. Επίσης όταν όλοι οι Έλληνες αποκαλούμε εύκολα μαλάκα τον έναν και τον άλλον, τότε ανοίγουμε το δρόμο στο να γυρίσει σε εμάς αυτό. Όταν όμως ελέγξεις το στόμα σου, τότε έχεις και ανάλογεσ απαιτήσεις και έτσι όλα γίνονται καλύτερα. και όχι δε χάνει με αυτό τον τρόπο η επικοινωνία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαιρετώ την παρέα και συγχαρητήρια για το πολύ αξιόλογο blog.

    Προσωπικά δεν μου αρέσουν οι αποστειρωμένες συζητήσεις, η αποστειρωμένη ομιλία, οι αποστειρωμένοι χαρακτήρες. Αυτό που μάθαμε να αποκαλούμε βρισιά η βωμολοχία είναι απλώς λέξεις που μεταφέρουν στον λεκτικό κώδικα κάποιες έννοιες και κάποια συναισθήματα. Δεν υπάρχουν βρώμικες λέξεις παρά βρώμικα μυαλά. Προσωπικά είμαι υπέρ της αυθεντικότητας, κυρίως όμως είμαι υπέρ της συνειδητότητας. Όταν λες οτιδήποτε πρέπει να έχεις επίγνωση του τι λες και γιατί το λες. Πρέπει να λες αυτό που εννοείς και να εννοείς αυτό που λες. Ειδάλλως απλώς παπαγαλίζεις. Θα χαρακτήριζα τις βωμολοχίες ως ένα πικάντικο μπαχαρικό. Στην σωστή ποσότητα και στο σωστό φαγητό προσθέτει γεύση και κάνει το φαγητό απολαυστικό. Στην υπερβολή όμως χάνεται η ουσία. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δεν τους αρέσουν τα πικάντικα φαγητά. Προτιμούν τα lihgt με 0% λιπαρά. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται πάνω απ' όλα είναι διακριτικότητα.

    Πάντως ακόμη και η βωμολοχία είναι τέχνη, είναι κουλτούρα. Πολλές φορές μάλιστα ιδιαίτερα δημιουργική. Να ένα παράδειγμα (δεν ενδείκνυται για αλλεργικούς στην βωμολοχία)...
    ΜΑΥΡΗ ΦΑΤΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ενα πραγμα ειναι γεγονος,
    ο "Ελληνας" (ενοειται οχι ολοι) εχει χασει καθε ελεγχο της καθημερινης ζωης του. Η μονη ελευθερια που του εχει απομεινη ειναι η λεγομενη Δημοκρατια-(να κανη οτι του κατεβη στο μυαλο),το τσιγαρο και οι βωμολοχίες μεταξυ βωμολοχων. Τα θεωρουν αυτα ως τα Εθνικα δικαιωματα τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή