Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Κούφιες θεωρίες περί "μπαμ" στην Ελλάδα

Υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης μιας κατάστασης, με τη λογική ή με το συναίσθημα. Επίσης μεγάλο πλεονέκτημα είναι η χρήση πετυχημένων παραλληλισμών και όχι άκυρων συγκρίσεων.  

Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα η λαϊκή οργή είναι σε υψηλά επίπεδα και φράσεις του τύπου "όλα κρέμονται σε μια κλωστή", "θα γίνουμε Ταχρίρ", "θα γίνει ένα μπαμ", "επανάσταση". "εξέγερση", "ο κόσμος θα ξεσπάσει", "θα φύγετε με ελικόπτερο" είναι καθημερινές μα εκφράζουν μόνο μια πολύ βαθιά επιθυμία χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα.
Όπως γράφω παραπάνω οι πετυχημένοι παραλληλισμοί κάνουν και πιο ρεαλιστική την προσέγγιση σε μια κατάσταση. Η σύγκριση λοιπόν του μέσου Έλληνα με τον μέσο Αιγύπτιο, Τυνήσιο κτλ είναι άστοχη. Οι νέοι της Ελλάδας δεν είναι παιδιά αυταρχικών καθεστώτων με αντίστοιχες δυσκολίες, ούτε τους απαγορεύτηκε ποτέ έστω επίσημα η ελευθερία του λόγου τους. Ο νέοι μεγάλωσαν με τρόπο ευνουχιστικό με την οικογένεια πάντα να προσπαθεί με κάθε κόστος για ένα κουτσοβόλεμα. Με δανεικά λεφτά ντύθηκαν με ακριβά ρούχα, αγόρασαν καινούργιο αμάξι, λάδωσαν όπου υπήρχε η ανάλογη ανάγκη και γέλαγαν με τους ηλίθιους πολίτες του εξωτερικού που δεν ήξεραν να ζουν με ζορμπάδικο στυλ και άνεση. Είμαστε μαλθακοί. Βλέποντας τις εικόνες από τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, σίγουρα δε βλέπω εδώ το ίδιο πάθος για αλλαγή και την συσπείρωση που έχουμε ανάγκη για κάτι μεγάλο.

Υπάρχουν πολλοί bloggers, ή διαδικτυακοί Che και V οι οποίοι νομίζουν πως κράζοντας, γκαρίζοντας, βρίζοντας, γιουχάροντας, πετώντας αυγά και δημιουργώντας εντυπώσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση του λαϊκού θυμού και άρα αυξάνουν την τάση για δράση και αναταραχές. Προσεγγίζοντας τις εκφράσεις αυτές με το συναίσθημα δημιουργείται μια πρόσκαιρη ικανοποίηση και κάθαρση. Με τη λογική όλα αυτά είναι σαν να πετάς χάρτινες μπάλες σε ελέφαντα για να τον κάνεις να χάσει την ισορροπία του. Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε όλοι μαζί την κατάσταση που ζούμε στο ίδιο καλούπι; Να δράσουμε με πράγματα που πονάνε αυτούς που μας καταχράζονται. Ήρεμη σκέψη, προτάσεις ουσίας, ρεαλιστικές ιδέες για το σήμερα, αλλαγή νοοτροπίας, προσπάθεια για αυτομόρφωση και αύξηση της κριτικής μας ικανότητας, σεβασμό στον διπλανό μας, προστασία των ατομικών μας δικαιωμάτων, ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα και όχι παθητικότητα, διεκδίκηση δίκαιης φορολογίας. 

Η ανασφάλεια είναι η χειρότερη κατάσταση για ένα κράτος και η ελληνική περίπτωση έχει αρκετή δόση από αυτή. Η ρευστότητα σε όλους τους τομείς έχει οδηγήσει τους πολίτες στο να βλέπουν το άσπρο μαύρο, κόκκινο, κίτρινο αλλά ίσως και πορτοκαλί και κάθε λογής αρβυλίστικες θεωρίες έχουν πιθανότητα αποδοχής. Η ακατάπαυστη ροή ειδήσεων περί λιτότητας έχουν στρέψει τους πολίτες σε εσωστρεφισμό και πλέον η απάθεια σε όλα δείχνει σαν η μόνη διέξοδος για αυτούς. Η ελπίδα είναι στα τελευταία της μα ακόμα βρίσκει έδαφος σε ευκαιριακούς ρήτορες χωρίς όραμα. Η ελληνική αντιπολίτευση λαϊκίζει και παραπατώντας προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει γοργά. Οι πράσινοι ρίχνουν το φταίξιμο στους μπλε και οι μπλε στους πράσινους, οι κόκκινοι στους πρασινομπλέ και όλοι μαζί δικαιολογούνται για το τεστ τους που έχει βαθμό κάτω από τη βάση με την παιδική δικαιολογία "μα και οι άλλοι χάλια έγραψαν." Είναι παιδιάστικη συμπεριφορά, είναι αστεία συμπεριφορά, μα έχει κολλήσει εκεί η βελόνα για δεκαετίες, σεβαστείτε μας...

Όλα τα παραπάνω, δηλαδή η ελληνική μαλθακότητα, οι ανούσιες αντιδράσεις εκτόνωσης και η απουσία ισχυρής συσπειρωμένης αντιπολίτευσης είναι όλα όσα ισχυροποιούν τον ισχυρισμό ότι θεωρίες περί "μπαμ" στην Ελλάδα δείχνουν μακρινές προς το παρών. Όλοι περιμένουν τον διπλανό τους να κάνει κάτι ως θύμα της πρώτης γραμμής, μα στο τέλος της σειράς είναι ο κανένας. Με τον κανένα λοιπόν να έχει την τύχη στα χέρια σου, η διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο είναι χαμένη υπόθεση. 

Το μεγάλο κρίμα είναι για τους νέους που δεν έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Πόσο φως υπάρχει εκεί έξω; Είναι αρκετό για να καλύψει το σκοτάδι;




http://dinatomirmigi.blogspot.com/

10 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά. Αυτή η γκρίνια, έχει πλεον μπει σε ένα φαύλο κύκλο. Μακροχρόνια, με τις ενέργειες που αναφέρεις, πιστεύω πως σωστά, η επίκληση στο συναίσθημα, αντί στη λογική θα μειωθεί.

    Πιστεύεις μπορούμε τώρα να πράξουμε με κάποιο τρόπο ωστε να σταματήσει η κατρακύλα τώρα, και όχι μακροπρόθεσμα, που θα έχουμε πλεον χάσει και τα πιο βασικά αγαθά; Πρέπει δηλαδή να φτάσουμε στον πάτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι περιμένουν κάποιον άλλο να βγεί μπροστά και αυτοί να ακολουθήσουν, μόλις αλλάξει η ισσοροπία στα πράγματα αλλά αυτό δε θα γίνει ποτέ έτσι,περιμένοντας ο ένας τον άλλο.
    Ήρωας δε θέλει να γίνει κανείς από ότι φαίνεται και όσοι προσπαθούν με τους λάθος τρόπους να δημιουργήσουν ρεύμα αντίστασης πέφτουν στο κενό και απογοητεύονται,όπως και πολλοί άλλοι μαζί τους.

    Αν απέναντι σε αυτό που περνάμε είναι 2-3 συλλογικότητες όπως το Δε πληρώνω τότε έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα γιαουρτάκια και τους προπηλακισμοί είναι αυθόρμητες αντιδράσεις από απλούς στην πλειοψηφία τους ακομμάτιστους ανθρώπους που το σύστημα τα τελευταία 30 χρόνια εντεχνως τους πήρε κάθε άλλο μέσο διαμαρτυρίας.
    Δεν θα διαφωνήσω όμως περί χάρτινων μπαλών στην πλάτη του ελέφαντα ως αποτέλεσμα της πράξης.

    Εαν έχεις καμιά καλύτερη ιδέα ρίξτην στο μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήρεμη σκέψη, προτάσεις ουσίας, ρεαλιστικές ιδέες για το σήμερα, αλλαγή νοοτροπίας, προσπάθεια για αυτομόρφωση και αύξηση της κριτικής μας ικανότητας, σεβασμό στον διπλανό μας, προστασία των ατομικών μας δικαιωμάτων, ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ και όχι παθητικότητα, διεκδίκηση δίκαιης φορολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχουμε εκφράσει πολλές φορές την ευαρέσκεια μας για τα άρθρα σου. Γιά άλλη μιά φορά μπράβο για το τρόπο σκέψης σου αν και πολλές φορές δε συμφωνούμε 100% με τα λεγόμενα σου. Σε "διαφημίζουμε" συχνα τόσο στο site μας όσο και στο facebook http://www.facebook.com/pages/Tweety-Blogs/129398903768680. Καλή συνέχεια!

    ΥΓ. Προς 'Νταβατζή' παραπάνω : Διαφωνούμε ...κάθετα. ( Δυστυχώς ) τα γιαουρτώματα το τελευταίο καιρό, είναι προμελετημένες - για τη βορά των Media και youtube - αντιδράσεις από 10-20 κομματισμένους, οι οποίοι κατευθύνονται. Αν ήταν αυθόρμητοι όπως λες, θα ήταν πολύ ...περισσότεροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τυχαία σε βρήκα στο ramnousia
    Συμπίπτουν οι απόψεις μας για το συναίσθημα και τη λογική,(αν και τα κείμενά μου ήταν πάντα σαρκαστικά και σατυρικά για την εξουσία και την κοινωνία η οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών)η εκφορά του λόγου σου είναι τεκμηριωμένη από τις πράξεις και τη στάση των νεοελλήνων,βολεμένοι για 4 δεκαετίες κοιτούσαν μόνο το εγώ,ΤΟ ΕΜΕΙΣ το ξεχάσαν στα αζήτητα,δυστυχώς όμως οι καταστάσεις θέλουν ΤΟ ΕΜΕΙΣ.
    Αναμένω προτάσεις σου στο πολύ καλό blog σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε “δυνατό μυρμήγκι” εγώ που δεν μπορώ να μεταφέρω στο χαρτί αυτά που σκέπτομαι (όπως ενδεχομένως κάνεις εσύ) και που είμαι ίσως ποιο ένθερμος από εσένα, όταν με κοροϊδεύει κάποιος και μάλιστα κατά επανάληψη, τότε η λογική αντίδραση μου είναι να του σπάσω τα δόντια.


    "Ήρεμη σκέψη" (που να την βρεις με τόσα προβλήματα που σε φόρτωσαν και με τόσες ειδήσεις τρόμου που βομβαρδίζουν τα μμε καθημερινά )
    "προτάσεις ουσίας" (μαζί σου)
    "ρεαλιστικές ιδέες για το σήμερα" (μαζί σου και σ'αυτό)
    "αλλαγή νοοτροπίας" (θέλει τουλάχιστον 3 γενεές )
    "προσπάθεια για αυτομόρφωση και αύξηση της κριτικής μας ικανότητας" (νομίζω ότι αυτό ήδη έχει ξεκινήσει)
    "σεβασμό στον διπλανό μας" (θα είναι απόρροια της αλλαγής της νοοτροπίας)
    "προστασία των ατομικών μας δικαιωμάτων" (εδώ έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα διότι αφενός οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε τα δικαιώματα μας αφού φρόντισε πολύ καλά το σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες γι αυτό, αφετέρου για να τα προστατέψεις θα πρέπει να είσαι αξιόλογος ποινικολόγος αφού το δικαστικό σύστημα είναι νομικά δαιδαλώδες, αργό και σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν ανύπαρκτο για τον μέσο Έλληνα πολίτη)

    "ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ και όχι παθητικότητα" (συμφωνώ αλλά πως μπορεί να γίνει χωρίς να καπελωθεί από κομματόσκυλα;)
    "διεκδίκηση δίκαιης φορολογίας" (συμφωνώ και σε αυτό αλλά νομίζω μόνο αν καταρρεύσει το υπάρχον πολιτικό σύστημα θα υπάρξει στο αναγεννημένο δίκαιη φορολόγηση.
    Σε διαφορετική περίπτωση η δίκαιη φορολόγηση είναι λίαν επιεικώς ουτοπία και απλά θα χάσουμε τον χρόνο μας που είναι λίγος και πολύτιμος)
    Μην ξεχνάμε ότι ο χρόνος λειτούργει υπέρ του συστήματος.


    Φίλε "tweety" θα συμφωνήσω και μαζί σου ότι μερικά από τα γιαουρτώματα γίνονται από κάποια κομματοθύματα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κόμμα που τους ταΐζει.
    Οι περισσότεροι από αυτούς πάντως πιστεύω ότι όντως είναι απλοί άνθρωποι η ακόμη αν θέλεις κομματικοποιημένοι (με την καλή έννοια) και κινούνται αυτοβούλως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα προσθέσω και κάτι ακόμη: "Φαντασία" ( στις δράσεις και αντιδράσεις ). Φτάνει πιά με τις τετριμμένες παλαιοκομματικού τύπου - καπελωμένες από συνδικαλιστές - απεργίες και πορείες, που το καθεστώς ξέρει πως να τις χειριστεί και τις έχουν βαρεθεί όλοι ( και γιάυτό δε συμμετέχουν ). Χρειάζονται έξυπνες και σύγχρονες ιδέες και η τεχνολογία μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνω αγαπητο μυρμυγκι με οσα λες σιγουρα δεν ειμαστε αιγυπος αλλα οφειλεις να παραδεχτεις οτι εχουμε να μαθουμε και εμεις καποια πραγματα απο απο αυτους τους δυστηχεις λαους.αυτο που μας ενωνει εμας και αυτους ειναι η ελευθερια λογου.και στις 2 περιπτωσεις ειναι ανηπαρκτη. η μονη ελευθερια λογου που υπαρχει σημερα ειναι μεσω δυσδικτυου.εχει ακουσει κανεις καποια ελυθερη σκεψη στα καναλια και τις εφημεριδες?μονο στα blogs και γενικα στο internet μπορουμε να εκφρασουμε τις αποψεις μας και να ακουστουμε χωρις να μας πουνε γραφικους, τρελους κτλ.η μονη μας ελπιδα να αντιδρασουμε ειναι μεσω internet ακριβως οπως εγινε και στις ισλαμικες χωρες.οσο για το αγαπητο νταβατζη πρεπει να συνηδητοποιησει οτι ι βια δεν ειναι λυση και οτι πολυ απλα τους βολευει για τον πολυ απλο λογο οτι στη βια μπορουν πολυ ευκολα να απαντησουν (με βια βεβαια) και να αμαυρωσουν την οποιαδηποτε διαμαρτυρια λεγοντας οτι ηταν απλα αναρχικοι και αντιεξουσιαστες ή ακροαριστεροι παραλειποντας τελειως τα αιτια και αιτηματα της διαμαρτυριας και αγνοωντας τελειως οτι πισω απο αυτη τη διαμαρτηρια πισω της βρισκεται ενα μεγαλο μερος της ιδιας της κοινωνιας και επισης δεν ειναι τυχαιο που τις περισσοτερες αυτες οι ενεργειες καθοδηγουνται απο την ιδια την αστυνομια και τα κεντρα εξουσιας.ειναι ακομα νωπες οι εικονες των αστυνομικων να συναναστρεφονται με τους δηθεν αναρχικους στα επεισοδια για το χαμο του Α.Γρηγοροπουλου.

    Ronnie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ήρεμη σκέψη, προτάσεις ουσίας, ρεαλιστικές ιδέες για το σήμερα, αλλαγή νοοτροπίας, προσπάθεια για αυτομόρφωση και αύξηση της κριτικής μας ικανότητας, σεβασμό στον διπλανό μας, προστασία των ατομικών μας δικαιωμάτων, ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ και όχι παθητικότητα, διεκδίκηση δίκαιης φορολογίας.


    Τα παραπάνω προυποθέτουν παιδεία,βασικό πρόβλημα των τελευταίων 43 χρόνων που θυμάμαι.
    Κάπου γράφεις για μαλθακότητα των Ελλήνων.
    Δεν είναι έτσι.
    Ο Έλληνας είναι σκληρός,αγωνιστής και δεν το βάζει εύκολα κάτω.
    Η αποστροφή του στα κόματα και η ξαφνική συνειδητοποίησή του για την ζημιά που έχει υποστεί η χώρα και ο ίδιος τον έχουν φέρει σε κατάσταση σοκ.
    Σιγά σιγά όμως έχει αρχίσει και το ξεπερνάει,έχει αρχίσει να μιλάει,έχει αρχίσει να κλείνει τις τηλεοράσεις του,έχει αρχίσει να σηκώνετε από τον καναπέ του.
    Μπορείς να κάνεις ένα άγριο θηρίο να υποχωρήσει αλλά μέχρι να πάει στην γωνία.Μετά μην έχοντας άλλη λύση είναι σίγουρο ότι θα επιτεθεί με όλες του τις δυνάμεις.
    Το δόγμα του σοκ
    http://www.youtube.com/watch?v=jP6JpWYBlNY&feature=player_embedded

    http://www.youtube.com/watch?v=i38FreIKI3Y&feature=player_embedded

    http://www.youtube.com/watch?v=YuLG9rPBzIg&feature=player_embedded

    http://www.youtube.com/watch?v=wIpwEf3r_Hs&feature=player_embedded

    http://www.youtube.com/watch?v=NOBKbXY_gUs&feature=player_embedded

    http://www.youtube.com/watch?v=VC24TY-SGSI&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή