Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Απάντηση σε ανακοίνωση του Δημάρχου Αθηναίων σχετικά με τα επεισόδια στην Αθήνα

Αρχικά ψάχνοντας στο επίσημο site του δήμου Αθηναίων η ανακοίνωση αυτή δεν υπάρχει σήμερα. Ίσως κάνω λάθος, αλλά δεν μπορώ να την βρω.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων σχετικά με τις καταστροφές στην πλατεία Συντάγματος

«Όσα διαδραματίστηκαν στις 29 Ιουνίου στην πλατεία Συντάγματος και πέριξ αυτής δεν τιμούν την πολιτεία, δεν τιμούν την πόλη μας, και ουσιαστικά δεν τιμούν κανέναν μας. Οι εικόνες
είναι γνωστές. Πολίτες που ξηλώνουν την πλατεία Συντάγματος και πετούν μάρμαρα στους αστυνομικούς. Μάρμαρα τα οποία στη συνέχεια κάποιοι αστυνομικοί πετούν και αυτοί στους πολίτες. Κουκουλοφόροι που επιτίθενται με ρόπαλα, σφεντόνες και μολότοφ. Αστυνομικοί που επιτίθενται και αυτοί κατά δικαίων και αδίκων με άνευ προηγουμένου μπαράζ χημικών, χτυπούν με γκλομπ πεσμένους ανθρώπους και κυνηγούν άλλους μέχρι το Μοναστηράκι. Άλλους πολίτες με λοστούς και καδρόνια να καταστρέφουν καταστήματα -κάποια από αυτά του Δήμου- και περιουσίες συμπολιτών μας. Ξενοδόχοι να αναγκάζονται να διώχνουν τους επισκέπτες τους που υπέφεραν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα και τουρίστες να κοιτάζουν εμβρόντητοι. Όλα αυτά συνέβησαν στο κέντρο της πόλης, στη βιτρίνα της, στην πιο ιστορική της πλατεία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σχετικά με τα επεισόδια και τις καταστροφές στην πλατεία Συντάγματος στις 29 Ιουνίου.

(…)»Λίγες ώρες μετά τις ταραχές και αφού τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων είχαν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις 2 παρά τέταρτο τη νύχτα προκειμένου η πόλη να καθαριστεί και να είναι προσπελάσιμη και λειτουργική, απηύθυνα έκκληση προς την Πολιτεία και τους συμπολίτες μας να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για να μην ξαναζήσουμε τα γεγονότα της 29ης Ιουνίου. Την έκκληση αυτή επαναλαμβάνω και σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στις ζημιές, όπως έχω ήδη πει οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες και ο δήμος με τα μέσα που διαθέτει αδυνατεί να επωμιστεί το κόστος της αποκατάστασής τους. Η Πολιτεία πρέπει και εδώ να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί. Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος θα διεκδικήσει δικαστικά να επωμιστούν το κόστος οι υπαίτιοι – ζητώντας να αναγνωριστεί η αστική ευθύνη του Δημοσίου και παρεμβαίνοντας ως πολιτική αγωγή σε ενδεχόμενες δίκες όσων, ένστολων και μη, πρωτοστάτησαν στις βίαιες συγκρούσεις.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει χρέος να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει την πόλη και τους ανθρώπους της. Και σας βεβαιώ από τη θέση του δημάρχου ότι θα το πράξει».
------------------------------------------------------------------------------------

Η απάντηση στην ανακοίνωση αυτή είναι απλά και μόνο η πνιγμένη φωνή της συνείδησης που κρύβεται μέσα σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.
ΔΥΝΑΤΟ ΜΥΡΜΗΓΚΙ

Ελπίζω να απαντηθεί το μήνυμα αυτό καθότι δεν είναι μόνο ο χρόνος ενός δημάρχου πολύτιμος αλλά και όσων χάνουμε χρόνο από τη ζωή μας προσπαθώντας να κολυμπήσουμε στα κύματα του ξύλινου λόγου και των παρωχημένων δομών που αποφασίζουν για εμάς.

Ο λόγος λοιπόν που απαντάω στην τυπική και δίχως εκπλήξεις ανακοίνωσή σας είναι ότι με έχει κουράσει ιδιαίτερα ο ξύλινος λαβύρινθος που εσείς δημιουργείται με το να εθελοτυφλείται σε όσα συμβαίνουν και έμμεσα να τραβάτε το αυτί στους διαδηλωτές και όχι στην αστυνομία. Ξεκινάτε την απάντησή σας λέγοντας "Οι εικόνες είναι γνωστές. Πολίτες που ξηλώνουν την πλατεία Συντάγματος και πετούν μάρμαρα στους αστυνομικούς".

Θα μπορούσατε να αναφερθείτε πρώτα στους αστυνομικούς που καρφώνουν τα γκλοπ τους σε κεφάλια νέων γεμάτα όραμα, που κλωτσάνε κοπέλες διαδηλώτριες και φοβίζουν τον Αθηναίο που καλείται να πληρώσει τα βίτσια ενός πολιτικού συστήματος που εδώ και καιρό έχει εκτροχιαστεί. Προτιμάτε όμως να δείξετε ως κακό τον πολίτη. Δείχνετε ως κακό πρώτα τον πολίτη και σε δεύτερη φάση ως υπερασπιστή της δημοκρατίας προβάλετε την ελληνική αστυνομία η οποία οφείλει όπως λέτε να δείξει τον ανάλογο επαγγελματισμό. Ανάθεμα τον επαγγελματισμό του πως να ρίχνεις καλύτερες ροπαλιές στα όνειρα των νέων. Ξεμπροστιάζεται τον Αθηναίο πολίτη τον κατηγορείται ως στοιχείο αλητείας και παρεμπόδισης της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης και σε δεύτερη φάση ζητάτε να συνεργαστούμε για μια καλύτερη πόλη.

Γνωρίζετε καλά πως όταν κυριαρχεί η αδικία τα μάρμαρα που πετιούνται είναι μόνο μια κραυγή αγωνίας. Και με κραυγές τίποτα δεν αλλάζει. Όμως όταν και από μεριά πολιτείας ακούγονται μόνο κραυγές πως θα βρει ο Αθηναίος τη ψυχραιμία του να δημιουργήσει;

Σας προτείνω τέλος να σταματήσετε να παίζετε με τη λέξη δημοκρατία. Αρκετά έχει φορεθεί και βιαστεί τον τελευταίο καιρό. Ίσως είναι καιρός να εφεύρετε καινούργιες λέξεις μοντέρνες και επίκαιρες. Τι θα λέγατε για Τροϊκοδημοκρατία;

Προσπαθήστε να κάνετε τον νέο Αθηναίο να αγαπήσει αυτή την πόλη. Όσο πορεύεστε στο πνεύμα του πολιτικού συστήματος που δημιουργεί το πρόβλημα θα είστε μέρος του προβλήματος. Αντέχετε να μιλήσετε την γλώσσα της αλήθειας που κοστίζει μα αξίζει; Αν και μέσα μου ξέρω την απάντηση ίσως περίτεχνα να μπορέσετε να απαντήσετε με έναν από τους γνωστούς ισορροπημένους γλυκανάλατους αδιάφορους τρόπους που αποτελούν αναγκαίο κακό για όσους τους φέρουν.

Ένας Αθηναίος χωρίς πόλη.


1 σχόλιο:

  1. "...που εσείς δημιουργείται με το να εθελοτυφλείται...". Τωρα αυτα σας ξεφυγαν; σημαντικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή