Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

'Ελεος με τη "Χούντα"

Πόσες φορές τη μέρα ακούω απόψεις να συγκλίνουν στο έχουμε ΧΟΥΝΤΑ. Χούντα χούντα χούντα χούντα. Μπορείς να βγεις στο δρόμο να φωνάξεις έχουμε χούντα. Να γράψεις σε ένα τοίχο έχουμε χούντα. Να σχολιάσεις σε κάθε λογής άρθρο έχουμε χούντα. Πράγματα δηλαδή που διαψεύδονται από μια πραγματική χούντα. Ποια είναι η βαθύτερη ουσία της χρήσης της λέξης "χούντα" άραγε; Να αφυπνίσει; Να προλάβει τα χειρότερα μιας αληθινής χούντας; Να κάνει σαφές το ότι η δημοκρατία που έχουμε είναι εικονική; Να συμπυκνώσει τα λογής δεινά της καθημερινότητας σε μια έννοια εκτονωτική της μιας λέξης; 

Τι κερδίζουμε και τι χάνουμε από τη χρήση της λέξης "Χούντα";

Αρχικά νομίζω δεν κερδίζουμε τίποτα το σημαντικό φωνάζοντας με ηττοπάθεια πως έχουμε χούντα. Το να περιγράφουμε μη ρεαλιστικά την υπάρχουσα κατάσταση οδηγεί στο να απαξιώνουμε τις κουβέντες μας, τις σκέψεις, τις προσδοκίες μας. Φυσικά δεν έχουμε μια υγιή δημοκρατία και φυσικά οι ακροδεξιοί κίνδυνοι είναι πλέον ορατοί όχι μόνο λόγω των υπουργών του Λάος στη κυβέρνηση, αλλά και από το πόσο απροκάλυπτα πλέον εκφράζονται και αναδύονται οι ακροδεξιές αντιλήψεις, βασισμένες σε ένα οικονομικό μεσσιανισμό, ο οποίος είναι απολύτως ουτοπιστικός και ευκαιριακός.

Τι χάνουμε; Δε μπορούμε να είμαστε καλοί συνομιλητές αφού θέτουμε χωρίς ψυχραιμία τα θεμέλια της λογικής μας. Προδίδουμε την ελλειπή μας πολιτική γνώση. Απαξιώνουμε τις ελευθερίες που έχουμε, οι οποίες είναι πραγματικά πολύ περισσότερες από αυτές που μπορεί κάποιος να βρει σε μια πραγματική χούντα (Ένας Σύριος ξέρει καλύτερα τι είναι η χούντα). Αναλωνόμαστε σε χαρακτηρισμούς, γκρίνια και αποδοκιμασίες που το μόνο σίγουρο είναι ότι βάζουν τις βάσεις για μια πραγματική χούντα, σε συνδυασμό με την αποχή μας από την πολιτική γενικότερα.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ρευστή και μυρωδιές χούντας μπορεί να πλανώνται στον αέρα, όμως σήμερα 16/12/2011 που γράφω αυτό το άρθρο δεν έχουμε χούντα, έχουμε κάτι άλλο το οποίο δεν είναι δημοκρατία, δεν είναι όμως (ακόμα) και χούντα. 

http://dinatomirmigi.blogspot.com

6 σχόλια:

  1. "Δεν ζούμε την εποχή της Χούντας.
    Ζούμε τη Χούντα της εποχής μας."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σουρωμένος το έγραψες??? Η χούντα του Παπαδόπουλου, διέφερε στη συμπεριφορά της από τη χούντα Μεταξά και αυτή, από τη χούντα Πάγκαλου και αυτή, από......
    1.--- Δεν υπάρχουν διώξεις στον δημόσιο τομέα???? Εκατοντάδες και εγώ, σαν πρώην επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ, είμαι ένας από αυτούς και δεν είμαι ο μοναδικός
    2.--- Δεν υπάρχουν πολιτικές διώξεις, εκτοπίσεις και φυλακίσεις??? Με τι στοιχεία συνελήφθησαν κκαι δικάζονται τα μέλη των "Πυρήνων της Φωτιάς"??? Έκανες καμιά βόλτα στις φυλακές, να δεις πόσοι είναι καταδικασμένοι για πολιτικά αδικήματα???? Πόσοι κρατούντα σχεδόν 2 χρόνια χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία????
    3.--- Δεν είναι τα ΜΜΕ στον απόλυτο έλεγχο του σάπιου καθεστώτος????
    4.--- ΖΕΙΣ ελεύθερος???? Πες μας πως να μπορέσουμε να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια κι' εμείς.
    5.--- Ξέρεις έστω και μία εργατική κινητοποίηση τα 15 τελευταία χρόνια, που να μη κηρύχθηκε πούστικα από δικαστές, παράνομη και καταχρηστική, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα????
    6.--- Γίνονται σήμερα παρακολουθήσεις ατόμων, και ομάδων, στη φυσική τους κατάσταση, στις επικοινωνίες και στο διαδίκτυο??? ΝΑΙ ή ΟΧΙ???
    7.--- Μπορείς να φτιάξεις πολιτικό κόμμα, που να συμμετάσχει σε εκλογές με τους ίδιους οικονομικούς όρους, με τα κόμματα της χούντας???
    8.--- Έχει παραΒΙΑΣΤΕΙ το σύνταγμα πάνω από 10 φορές τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια, με τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών αρχηγών και του "ανώτατου ...άρχοντα", με παραγραφή των οικονομικών εγκλημάτων τους δια της μεθόδου διαλύσεως της βουλής??? ΝΑΙ ή ΟΧΙ???
    9.--- Μπορείς να συμμετάσχεις σε διαγωνισμό προμηθειών ή έργων του δημοσίου, επί ίσοις όροις με το κατεστημένο υπάρχον καθεστώς των πιράνχας???
    10.--- Μπορείς να διεκδικήσεις μιά θέση στο δημόσιο, που κατασκευάστηκε και προκηρύχθηκε για τη κόρη του κάθε Πάγκαλου???
    11.--- Μπορείς να πεις, αυτό που νομίζεις ότι διαφωνείς και το λες "ελεύθερα" σε ένα οποιοδήποτε κανάλι, με την ευκολία με την οποία εμφανίζονται τα ίδια και τα ίδια καθεστωτικά πρόσωπα??? Μόνος σου λές και μόνος σου ακούς την ελεύθερη άποψη που νομίζεις ότι εκφράζεις???
    12.--- Είμαι 61 χρονών. Αυτό σημαίνει ότι έζησα σαν νέος, όλη τη περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας. Δεν θα μιλήσω για μένα, αλλά έχω το δικαίωμα να πω ότι πολλές φορές τις νύχτες, ήμουν μάρτυρας, ακούγοντας από τρανταχτές φωνές νεολαίων, να τριγυρνούν τους δρόμους και να τραγουδούν το "ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΞΑΣΤΕΡΙΑ" και δεν τολμούσε να τους πλησιάσει μπάτσος, κοντύτερα από τα 200 μέτρα. Αυτό σημαίνει, ότι και στη στρατιωτική δικτατορία, υπήρχαν ομάδες που τολμούσαν και εξέφραζαν ελεύθερα τη ψυχή τους.
    ΓΙΑΤΙ ΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΟΥΤΑΝΑ ΧΟΥΝΤΑ, ΕΙΤΕ ΦΟΡΑ ΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ, ΕΙΤΕ ΦΟΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΚΑΙ ΓΡΑΒΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΥ.
    ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΕΣΥ ΦΟΒΑΣΕ ΝΑ ΤΟ ΦΤΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ.--

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Αρβανίτη δεν έγραψα σουρωμένος. Και όπως με το να αρχίζει ένα σχόλιο με το "σουρωμένος έγραψες;" έτσι και με το να ξεκινάμε μια κουβέντα με το "έχουμε χούντα" καταλήγουμε σε έναν φαντασιακό υποθετικό κόσμο που στερείται λύσεων.
    Δε διαφωνώ με όσα προβάλετε, προσπαθώ μόνο να θέσω θεμέλια κριτικής λογικής και διαλόγου. Διαλόγου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χούντα δεν είναι (τυπικά), δεν την λες όμως και δημοκρατία.
    Πριν λίγο καιρό πρότεινα να την ονομάσουμε:
    Χούντα 2.0 beta version
    Και τελευταία φαίνεται ετοιμάζεται η σταθερή μορφή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η λέξη Χούντα (Junta) έχει ισπανική προέλευση
    Στα Ελληνικά ο όρος επικράτησε ιστορικά να σημαίνει ομάδες αξιωματικών που συνωμοτούν για να καταλάβουν την εξουσία με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα
    σήμερα Βιώνουμε μία οικονομική Χούντα.Οι δικτάτορες οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό λειτουργούν μέσω των εκτελεστικών τους οργάνων τα οποία είναι τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

    δεν υπάρχει αίσιο τέλος σε αυτό τον εφιάλτη, όσες παραχωρήσεις κι αν κάνουν. Με όσο μεγαλύτερη συνέπεια εφαρμόζει η κυβέρνηση τις καταστροφικές οδηγίες ΔΝΤ, ΕΕ και φυσικά των κατ’ επάγγελμα αεριτζήδων του ΣΕΒ, τόσο πιο βαθιά βυθίζεται στην ύφεση η οικονομία, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει η φτώχεια για την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και έρχεται πιο κοντά η χρεοκοπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλά τα λες μέρμυγκα και ο Αρβανίτης επίσης. Το να αναλύσουμε ετοιμολογικά την ίδια τη λέξη δεν έχει και νόημα. Απο την στιγμή που υπάρχει ανελευθερία το ίδιο μου κάνει - βαπτίστε το όπως αγαπάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή