Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ο μηχανισμός του πληθωρισμού.

Γράφει η Ιδεοπηγή


Όλοι ξέρουμε ότι πληθωρισμός είναι η ποσοστιαία αύξηση της τιμής των προϊόντων σε ένα χρόνο.

Το σίγουρο είναι ότι ο πληθωρισμός αποτελεί οικονομική γάγγραινα για τους εργαζόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Γιατί όμως;


Το ερώτημα που γεννιέται είναι, υπάρχει κάποιος που να ευνοείται απ’ τον πληθωρισμό και πως;

Όταν ακριβαίνει ένα προϊόν στην πηγή, πχ οι πρώτες ύλες, η αύξηση μέχρι να φτάσει στην κατανάλωση, περνάει αρκετός χρόνος, γιατί η ακριβότερη πρώτη ύλη, περνά στην παραγωγή των προϊόντων, τα προϊόντα ακριβαίνουν, περνούν στο εμπόριο και με αυξημένη τιμή, φτάνουν στον καταναλωτή.

Όταν ο καταναλωτής αντιληφθεί ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν, (μισθοί, συντάξεις), αρχίζει να διαμαρτύρεται ζητώντας αύξηση των εισοδημάτων, και μετά παρέλευση κάποιου χρόνου, κατορθώνει να πάρει κάποια αύξηση, που μετά βίας καλύπτει και όχι πάντα τις αυξήσεις των προϊόντων. Στο μεταξύ έχει περάσει αρκετός χρόνος και έρχεται νέα αύξηση των προϊόντων στην πηγή, κτλ. Αυτή η διαδικασία εξυπηρετεί προφανώς αυτούς, που είναι πρώτοι στην αλυσίδα και όλοι μπορούμε να φανταστούμε ποιοι είναι.

Οι συνδικαλιστές, θέλοντας να είναι ευχάριστοι στους εργαζόμενους, τάσσονται υπέρ των αυξήσεων και ποτέ δεν αγωνίζονται με κινητοποιήσεις για την σταθερότητα των τιμών. Τα συμπεράσματα δικά σας.


Περισσότερα στο www.ideopigi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου