Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Μυρίζομαι «ξεπούλημα».

Γράφει η Ιδεοπηγή.

Μαθαίνουμε τελευταία ότι μερικοί μπλόγκερς κάνουν κάποιες συναντήσεις για να συζητήσουν για τα Ελληνικά ιστολόγια και το μέλλον τους. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό αν ανταλλάσουν γνώμες και προτάσεις. Εκείνο που με φοβίζει είναι μήπως κάποιοι αποφασίσουν να συνδιαλλαγούν με την κυβέρνηση για το νομικό καθεστώς λειτουργίας των ιστολογίων.
Οι ενστάσεις για τυχόν τέτοιες ενέργειες είναι πολλές και οι φόβοι ακόμα πιο πολλοί.
Μία βασική ένσταση είναι ότι δεν έχει κανείς νομιμοποίηση να προχωρήσει σε συζητήσεις με την κυβέρνηση στο όνομα όλων των διαχειριστών ιστολογίων.
Για να νομιμοποιηθούν κάποιοι να μιλούν εξ ονόματος των υπολοίπων πρέπει να προηγηθεί σύσταση συλλόγου ή σωματείου, προκύρηξη εκλογών κτλ.
Αν μπούμε σε τέτοιες διαδικασίες «φωτιά στα μπατζάκια μας». Το κίνημα των ελεύθερων και ανώνυμων διαχειριστών θα σβήσει για να αντικατασταθεί από κάτι άλλο πλήρως ελεγχόμενο.
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συνομιλήσει με τα λεγόμενα σοβαρά ιστολόγια για να δικαιολογήσει ότι οι  όποιες αποφάσεις της, προήλθαν μετά από διαβούλευση.
Θα δικαιολογηθεί ότι δεν ήταν δυνατό να συνομιλήσει με όλα τα ιστολόγια λόγω του μεγάλου αριθμού τους και της ανωνυμίας, γι’ αυτό συνομίλησε με τα πλέον γνωστά.
Πιθανό να δώσει κάποια προθεσμία σε όσους θέλουν να κάνουν τα ιστολόγιά τους επώνυμα για να πάρουν μέρος στον διάλογο. Άρα τέρμα η ελευθερία που δίνει η ανωνυμία.
Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι οι αποφάσεις των κυβερνόντων δεν είναι προειλημμένες;
Έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν να ληφθούν αποφάσεις μετά από διάλογο;
Πάντοτε οι διαβουλεύσεις αυτές είχαν προσχηματικό χαρακτήρα.
Ότι και να γίνει και όσο να πολεμηθούν τα ελεύθερα ιστολόγια το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η εκάστοτε εξουσία πρέπει να ελέγχεται για πράξεις και παραλείψεις χωρίς να έχει την άνεση να φιμώνει με τους γνωστούς τρόπους αυτούς που πρέπει να την ελέγχουν. Ένα είναι βέβαιο, το διαδίκτυο δεν ελέγχεται, αν οι χρήστες του δεν θέλουν και αντιδράσουν. Καλή συνέχεια σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου