Όπως και ο Γκι Φερχόφσταντ (Guy Verhofstadt) θα εξαντλήσω μονομιάς το χρόνο της ομιλίας μου.
Διαπάλη για το χαρακτήρα της ΕΕ
Αγαπητοί συνάδερφοι, κύριε πρόεδρε,
Νομίζω πως ο Μάρτιν Σουλτς (Martin Schulz) και ο Γκι Φερχόφσταντ υπογράμμισαν τη θεμελιακή δυσκολία της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε και λυπάμαι που δεν είχατε τη
διαύγεια -ή την ειλικρίνεια- να την πείτε με το όνομά της. Μετά την έγκριση της συνθήκης της Λισαβόνας, διεξάγεται μια διαπάλη που αφορά την ερμηνεία της συνθήκης της Λισαβόνας. Κατά τη γνώμη μου, οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν είχαν καν διαβάσει τη συνθήκη της Λισαβόνας. Μόλις λοιπόν εφαρμόστηκε, ανακάλυψαν πως η συνθήκη της Λισαβόνας στην πραγματικότητα ήταν ένα μέσο, ένα εργαλείο για την «κοινοτικοποίηση» των ευρωπαϊκών πολιτικών. Και η διαπάλη που ακολούθησε, που την είδαμε στις διπλωματικές υπηρεσίες, την είδαμε στα θέματα της ρύθμισης της οικονομίας, τη βλέπουμε σε όλες τις συζητήσεις μας, φτάνουμε πάντα στο ίδιο σημείο, που είναι το ακόλουθο: θα πρέπει άραγε να έχουμε μια Ευρώπη διακυβερνητική η μια Ευρώπη κοινοτική; Αυτό ειπώθηκε έτσι κι εδώ βρίσκεται ο πυρήνας της συζήτησης. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σήμερα.
Αυτό που ονειρεύομαι, είναι η «ευρωπαϊκή επιτροπή» (Κομισιόν) να το αναγνωρίσει αυτό, δημόσια! Να πει πως τούτη τη στιγμή διεξάγεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μια πολιτική διαμάχη, που αφορά την ερμηνεία της συνθήκης της Λισαβόνας και αυτό έχει επιπτώσεις στις πολιτικές της ΕΕ. Ας μάθουν οι Ευρωπαίοι πολίτες αυτό που εμείς ήδη γνωρίζουμε, που το νιώθουμε σε όλες μας τις θεσμικές συζητήσεις! Αλλά περί αυτού, κ. Μπαρόζο (Barroso), δεν είπατε τίποτα.
Η απουσία της Κομισιόν
Κι έτσι φθάνω στη δεύτερη διαπίστωσή μου: η παρούσα Κομισιόν, όσον αφορά τις γενικές της διακηρύξεις, είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης! Κάνει τις ωραιότερες δηλώσεις! Όταν όμως πρόκειται να μιλήσει επί του συγκεκριμένου, να ασχοληθεί με μια κατάσταση που απειλεί κάποιο κράτος-μέλος, να κατονομάσει κάτι ή κάποιον, μια κυβέρνηση, π.χ. εκεί είστε πρωταθλητές της μουγγαμάρας! Είστε ανύπαρκτοι! Και μπορώ να σας δώσω ένα σωρό παραδείγματα.
1ο παράδειγμα: πιέσεις προς την Ελλάδα να συνεχιστεί το εξοπλιστικό της πρόγραμμα παρά το πρόγραμμα λιτότητας!
Επανέρχομαι στην περίπτωση της Ελλάδας. Οι πάντες γνωρίζουμε πως γνωρίζατε εδώ και χρόνια, πριν ξεσπάσει η κρίση, δύο, τρία χρόνια πριν, υπήρχαν εκθέσεις, που βρίσκονται στα συρτάρια σας, πως γνωρίζατε λοιπόν πως η κατάσταση στην Ελλάδα ξέφευγε εκτός ελέγχου: δεν κάνατε καμία επίσημη δήλωση! Πηγαίνατε στην εκκλησία, προσευχόσαστε, και νομίζατε πως δια της προσευχής θα λύνονταν τα προβλήματα της Ελλάδας. Αλλά αυτό δε συνέβη! Και στη συνέχεια, υποστηρίξατε -κι εμείς κατά πλειοψηφία στηρίξαμε- την άσκηση μιας απίστευτης πίεσης στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό, που έκανε σφάλματα, όπως έκαναν κι οι ελληνικές ελίτ. Αλλά κ. Μπαρόζο, την ίδια στιγμή που ασκούμε τόση πίεση στον ελληνικό λαό, δε σας άκουσα να σχολιάζετε το γεγονός πως σήμερα, τον Αύγουστο, έγιναν διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των μεγάλων εξοπλιστικών ομίλων της Γαλλίας και της Γερμανίας, ώστε να συνεχιστούν οι πωλήσεις όπλων! Εταιρείες εξοπλισμών και Ελλάδα! Έχουμε τρελαθεί εντελώς! Το έχω πει τρεις φορές, τέσσερις, αλλά αναρωτιέμαι αν θα κάνουμε κάτι γι' αυτό!
Οι εξοπλισμοί συμβάλουν στο δημοσιονομικό άχθος της Ελλάδας
Γνωρίζετε πόσα χρήματα έχει δαπανήσει η Ελλάδα για εξοπλισμούς την τελευταία δεκαετία; Γνωρίζετε τους αριθμούς: 50 δισεκατομμύρια ευρώ, σε δέκα χρόνια δαπάνησε η Ελλάδα! Κ. Μπαρόζο, το ξέρετε αυτό... Ένα από τα προβλήματα αυτής της χώρας είναι ακριβώς αυτή η κατάσταση, που συνδέεται με ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, με τον εθνικισμό και με τη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πού είναι οι σχετικές πρωτοβουλίες της Κομισιόν; Που είναι η παρέμβαση της Ευρώπης ώστε ακριβώς, μέσω της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας να μπει ένα τέλος σε αυτή την χαζή διαμάχη που κοστίζει δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό για το τίποτα ή μάλλον για να αγοράζει η Ελλάδα τα όπλα που είναι πια άχρηστα στη Γαλλία και τη Γερμανία για τους δικούς τους στρατούς; Πανέξυπνο! Συγχαρητήρια!
2ο παράδειγμα: δίωξη των Ρομ από τη Γαλλία κατά παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών
'Αλλο ένα παράδειγμα, κ. Μπαρόζο, της μη-παρέμβασης της Κομισιόν σας, που το ανάφερε ήδη ο Γκι Φερχόφσταντ. Αυτό που συμβαίνει σήμερα με τους αθιγγάνους (Ρομ) είναι στην πραγματικότητα το απόλυτο τεστ για την αξιοπιστία της «χάρτας των βασικών δικαιωμάτων», χάρτας που συμπεριλαμβάνεται στη συνθήκη της Λισαβόνας! Θα επαναλάβω το ηθικό και φιλοσοφικό αξίωμα του Αλμπέρ Καμί (Albert Camus): «η δημοκρατία, είναι η υπεράσπιση των μειονοτήτων και όχι απλά η υλοποίηση της βούλησης της πλειοψηφίας»! Μήπως η Κομισιόν έχει πάλι κάποια σχετική έκθεση στα συρτάρια της; Μα πείτε δημοσίως πως αυτά που κάνει η Γαλλία παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες! Είναι -επιτέλους!- απλό να το πείτε, να το ξεστομίσετε!
3ο παράδειγμα: η περιβαλλοντική έκλειψη της Ευρώπης
Θα σας δώσω κι άλλο ένα παράδειγμα της σιωπής σας. Αναφερθήκατε στην οικονομία, την ανεργία... Αναφερθήκατε στην ανάπτυξη. Δεν είπατε μια λέξη για την αναγκαία αλλαγή του χαρακτήρα αυτής της ανάπτυξης. Ούτε μια λέξη για το πώς η οικολογική καταστροφή, η κλιματική υποβάθμιση, μας υποχρεώνουν να επανεξετάσουμε την αντίληψή μας περί της ανάπτυξης. Τίποτα, στο σημείο αυτό!
Δεν αναφερθήκατε στο Κανκούν. Είμαστε τρεις μήνες πριν τη σύνοδο του Κανκούν, κι ούτε μια λέξη για το γεγονός πως, αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι όσον αφορά την κλιματική υποβάθμιση, θα πρέπει να επανέρθουμε στο στόχο της μείωσης κατά 30% των εκπομπών CO2, που βρίσκεται στην αιχμή, ακριβώς, της συζήτησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά κι εδώ, κύριε πρόεδρε, είστε απών. Πράγμα που μου δίνει την ευκαιρία να σας πω πώς είσθε ο απών πρόεδρος μια Ευρώπης που χρειάζεται έναν πρόεδρο! Να το πρόβλημά μας, να ποια είναι «η κατάσταση της Ένωσης».
Θα ήθελα να τελειώσω λέγοντάς σας ένα πράγμα (μην κοιτάτε το ρολόι σας, έχω ακόμα τρία λεπτά ομιλίας. Ξέρω είναι ενοχλητικό, αλλά έτσι είναι η ζωή! Μη χαχανίζετε, να είστε σοβαρός!): επί παραδείγματι μιλήσατε για επενδύσεις. Η οικοδομή στην Ευρώπη παράγει το 40% των εκπομπών CO2. Δημιουργήστε, με τα ευρωομόλογά σας, ένα ευρωπαϊκό ενεργειακό ταμείο. Θέστε στη διάθεση των ευρωπαϊκών πόλεων τη δυνατότητα να ανανεωθεί το κτιριακό απόθεμα σε ολόκληρη την Ευρώπη... Μην το κάνετε αυτό με τις κυβερνήσεις, γιατί αυτές είναι ανίκανες να φέρουν εις πέρας αυτό το έργο.
Αυτό είναι το μήνυμά μου: διεξάγεται στην Ευρώπη σήμερα μια μεγάλη συζήτηση για το αν χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις. Εγώ, κ. Μπαρόζο, σας λέω: προσκαλέστε τον Κέινς (Keynes) στις Βρυξέλλες! Οι δημόσιες επενδύσεις σήμερα πρέπει να είναι επενδύσεις ευρωπαϊκές, που να αποσκοπούν στον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας! Το κατανοείτε αυτό άραγε, κ. Μπαρόζο; Αν ναι, ελπίζω στην επόμενη ομιλία σας για την Ευρώπη, να μας αποδείξετε πως έχετε συνειδητοποιήσει πως δεν βρισκόμαστε πια στη δεκαετία του '70, αλλά σε μια άλλη εποχή, κι αντιμετωπίζουμε οικονομική και οικολογική κρίση. Και για να τελειώσω, επιτρέψτε μου να σας δώσω έναν μόνο αριθμό, να τον σκεφτείτε: οι απώλειες λόγω της κρίσης ήταν 50 τρις ευρώ. Όσο δηλαδή με τους σημερινούς ρυθμούς θα δαπανήσουμε για αναπτυξιακή βοήθεια στον τρίτο κόσμο σε... πέντε αιώνες! Όσο... εκατομμύρια σχολεία στην Αφρική... Να ποια είναι επίσης η κατάσταση του κόσμου σήμερα...
Σας ευχαριστώ...
Πηγή: ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (απομαγνητοφώνηση-μετάφραση: ppol)
http://dinatomirmigi.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου